Kamer+steunt+plan+mestbalans
Nieuws
© twan wiermans

Kamer steunt plan mestbalans

De Tweede Kamer wil dat landbouwminister Carola Schouten een afrekenbare stoffenbalans meeneemt in haar herbezinning op het mestbeleid. Deze wordt binnenkort verwacht.

Het voorstel van Kamerlid Jaco Geurts (CDA) om de mogelijkheden van een afrekenbare stoffenbalans nader te onderzoeken kreeg deze week brede steun in de Kamer. De stoffenbalans doet denken aan het Mineralen AangifteSysteem (Minas) dat in 2006 werd vervangen door een stelsel van gebruiksnormen en de Kringloopwijzer.

Ook de commissie-Remkes heeft in haar stikstofadvies aan het kabinet gepleit voor een soortgelijk systeem. De nieuwe methode moet gebaseerd zijn op feitelijke metingen in plaats van berekende waarden.


Voorzichtig positief

LTO Nederland is al langer voorstander van een mineralenbalans op bedrijfsniveau. LTO-portefeuillehouder Bodem en Bemesting Claude van Dongen reageert dan ook voorzichtig positief op het besluit van de Kamer. 'Een afrekenbare stoffenbalans heeft veel voordelen. Het zet de boer weer aan het roer.'


De vraag is hoe de controle gaat plaatsvinden, zegt Van Dongen. 'In Duitsland en België wordt bijvoorbeeld het nitraatresidu in de bouwvoor gemeten. Maar dat valt nog niet mee. Op grondsoorten en bij teelten met weinig risico kan het met een eenvoudige balans.'

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer