Cumela+gaat+door+met+KeurMest+en+Mineralen+Manager
Nieuws
© Han Reindsen

Cumela gaat door met KeurMest en Mineralen Manager

Sectie meststoffendistributie van Cumela Nederland heeft vorige week besloten om door te gaan met KeurMest en Mineralen Manager. 'Alles bij elkaar opgeteld was de stemming om ermee door te gaan', laat sectievoorzitter Johan Mostert weten.

Mostert legt uit dat het verhaal van KeurMest en Mineralen Manager een belangrijke plek inneemt in de lobby voor een goed mestbeleid. 'Het is ooit opgezet om ons te onderscheiden en om het mesttransport professioneler en transparanter te maken. Als je ermee stopt dan zet je jezelf buitenspel.'Cumela wil haar rol als intermediair tussen Den Haag en ondernemers graag behouden wanneer het gaat om mestdistributie. 'We willen graag dat ondernemerschap en flexibiliteit mogelijk blijft', benadrukt hij. Daarom blijft Cumela zich inzetten om naast grondgebonden en 100 procent mestverwerking ook een derde spoor mogelijk te maken voor mest die wordt afgezet via KeurMest in combinatie met de Mineralen Manager.


Debat mestbeleid

Het debat over het mestbeleid, dat op 4 november plaatsvond, deed het lot van KeurMest en Mineralen Manager wankelen. Landbouwminister Carola Schouten gaf daarin aan dat een derde spoor volgens haar de basis onder het mestbeleid weghaalt, omdat het de 'handhaving en traceerbaarheid van meststromen ingewikkeld maakt'.

Al noemde zij wel de mogelijkheid om via Keurmest en de Mineralenmanager mest op maat bij de akkerbouw te brengen. Daarmee impliceerde Schouten dat deze wijze van werken ook zou voldoen aan het tweede spoor. Duidelijker dan dat werd het echter niet.


Ander spoor

Cumela richt zich nu op de moties die eventueel door Kamerleden zullen worden ingediend. 'Hopelijk kunnen we zo de minister op een ander spoor krijgen', zegt beleidsmedewerker Hans Verkerk van Cumela.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer