LTO vindt strikt nastreven nitraatnorm niet reëel

LTO Akkerbouw vindt dat de overheid moet accepteren dat de uitspoelingsnorm van 50 milligram nitraat per liter grondwater niet op alle grondsoorten haalbaar is.

LTO+vindt+strikt+nastreven+nitraatnorm+niet+re%C3%ABel
© Twan Wiermans

'Zelfs in het meest extensieve bouwplan is op de zuidoostelijke zandgronden niet te voldoen aan de uitspoelingsnorm van 50 milligram nitraat. Dat blijkt onder meer uit onderzoek bij proefbedrijf Vredepeel', verklaart voorzitter Jaap van Wenum van de vakgroep Akkerbouw van LTO. 'Het nastreven van deze norm voor heel Nederland vinden wij niet reëel.'

Vakgroep Akkerbouw organiseerde deze week een webinar waarin Van Wenum het standpunt van LTO op het nieuwe mestbeleid toelichtte. Ook ging hij in op de inzet voor het zevende Actieprogramma Nitraatrichtlijn. LTO pleit ten aanzien van mest en mineralen vooral voor stimulerende regelgeving gericht op goed bodembeheer met voldoende werkruimte voor de ondernemer.


Gebiedsgerichte aanpak

Eén van de aspecten in het nieuwe mestbeleid van landbouwminister Carola Schouten is de gebiedsgerichte aanpak voor regio's waar de waterkwaliteit achterblijft. Via gebieds- en teeltgerichte maatregelen zou het dan moeten lukken om te voldoen aan de Europese uitspoelingsnorm als onderdeel van de Kaderrichtlijn Water (KRW).

'Het is van belang dat ook in de teeltgebieden waar deze norm een lastig verhaal is, het mogelijk moet blijven om economisch verantwoord akkerbouwgewassen te telen. Met alleen graangewassen lukt dat niet', stelt Van Wenum. 'Het beleid zou zich in onze visie moeten richten op een inspanningsverplichting en niet zozeer op een resultaatverplichting.'


Bovenste grondwater

Ook zonder de harde nitraatnorm is het volgens Van Wenum goed mogelijk om aan Brussel te laten zien dat de kwaliteit van het grondwater verbetert. 'Wellicht kunnen we voor bepaalde gebieden stellen dat een nitraatnorm van 60 of 65 milligram in het bovenste grondwater uiteindelijk ook voldoende is.'

Inzet van bodemverbeteraars en stimuleren van vang- en rustgewassen ziet Van Wenum als oplossingen voor beperken van uitspoeling van mineralen op alle grondsoorten. Hij vindt dat de minister hiervoor in haar beleid veel meer ruimte moet creëren. 'Zij zou hiervoor de laatste maanden van dit kabinet nog goed kunnen benutten.'


Teleurstelling over beleid

Aansluitend sprak Van Wenum tijdens het webinar nogmaals zijn teleurstelling uit over de contouren voor het nieuwe mestbeleid die minister Schouten onlangs schetste in een Kamerbrief. 'Zij wil vooral de regie voeren op de mestmarkt. In ons overleg, dat we nog steeds hebben over dit beleid met het ministerie, geven wij steeds aan dat er te weinig aandacht is voor de vraagkant bij de plantaardige sectoren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer