Laagpathogene vogelgriep in Den Bommel

Bij een leghennenhouderij in Den Bommel is vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een laagpathogene variant.

Laagpathogene+vogelgriep+in+Den+Bommel
© Nieuwe Oogst

In een straal van één kilometer rond het Zuid-Hollandse bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 25.000 kippen. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Vogelgriepuitbraken in Nederland. (Bron: WUR )
Laagpathogene vogelgriep is minder besmettelijk dan hoogpathogene. De serotypes H5 en H7 van de laagpathogene variant zijn toch bestrijdingsplichtig, omdat deze kunnen muteren naar een hoogpathogeen virus. Pluimveehouders in de omgeving stelden eerder al dat het gebied veel wilde smienten telt. Het is overigens onduidelijk of de besmetting hier vandaan komt.


Vervoersverbod

Landbouwminister Carola Schouten heeft in overeenstemming met Europese regelgeving direct een vervoersverbod afgekondigd in deze zone van één kilometer rond het bedrijf in Den Bommel. Dit verbod heeft onder meer betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  28° / 19°
  35 %
 • Dinsdag
  27° / 16°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
Meer weer