Drenthe+draagt+bij+aan+opruimen+gedumpt+chemisch+drugsafval
Nieuws
© William Hoogteyling

Drenthe draagt bij aan opruimen gedumpt chemisch drugsafval

Provincie Drenthe trekt 100.000 euro uit als bijdrage voor grondeigenaren in de opruimkosten van drugsafval.

Politie Noord-Nederland constateert dat het aantal dumpingen van drugsafval ook in Drenthe de laatste tijd toeneemt. Omdat hierbij gevaar kan optreden voor het milieu en de volksgezondheid, stellen Gedeputeerde Staten een financiële tegemoetkoming beschikbaar.

Opruimkosten

Gemeenten en grondeigenaren kunnen in Drenthe voortaan een bijdrage in de opruimkosten aanvragen, zodat zij niet zoals nu voor alle kosten van het opruimen en de bodemsanering opdraaien. Hiervoor is 100.000 euro beschikbaar.

Gedeputeerde Henk Jumelet: 'Via het Interprovinciaal Overleg (IPO) wordt ingezet op een landelijke vergoedingsregeling. Maar daar willen we niet langer op wachten. De kosten lopen op en we willen gemeenten en grondeigenaren niet alleen laten opdraaien voor het opruimen van drugsafval.'

Bodemsanering

Volgens gedeputeerde Tjisse Stelpstra zijn de dumpingen zeer schadelijk voor de omgeving: 'We hebben naast een tegemoetkoming voor het opruimen van het drugsafval ook een tegemoetkoming voor eventuele bodemsanering opgenomen in de regeling. Op deze manier vergroten we de kans dat we sneller kunnen ingrijpen bij bodemvervuiling.'

De subsidieregeling geldt voor 2018 en 2019. De subsidie bedraagt maximaal de helft van de gemaakte kosten. Gedeputeerde Staten blijven zich via het IPO inzetten voor een landelijke regeling. Daarnaast wordt ook door de provinciale handhavers gekeken hoe het toezicht kan bijdragen aan het voorkomen van drugsdumpingen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
Meer weer