Boerin+wijst+jeugd+op+gevaar+lachgaspatroon+koeienpens
Nieuws
© Bianca Straathof

Boerin wijst jeugd op gevaar lachgaspatroon koeienpens

Melkveehouder Bianca Straathof uit het Drentse Echten roept jongeren op geen lachgaspatronen meer in het grasland te gooien. Ze vreest scherp in de maag bij hun melkkoeien. 'Gooi je zooi in een afvalbak, deze staat op 3 meter van de picknicktafel', meldt ze op Facebook.

Begin augustus trof Straathof lachgaspatronen aan in het grasland dat grenst aan een hangplek voor jongeren. Lachgas wint aan populariteit. Via een slagroomspuit wordt het gas uit het patroon meestal in een ballon gespoten. Gebruikers ademen het gas in via de ballon. Door het inademen van lachgas komen ze in een roes die een paar minuten duurt.

'Je bent jong en je wilt wat, dat begrijpen we', steekt Straathof op haar Facebookpagina van wal. 'Wat wij niet snappen, is dat jullie lachgaspatronen na nachtelijk gebruik laten liggen en bovenal: IN DE WEI gooien! Wanneer deze patronen in het land liggen, kunnen ze via het gemaaide veevoer (gras) in stukjes versplinterd metaal in een koe terechtkomen', laat ze de jongeren weten.

Maagwand

'Als deze stukjes aluminium, dus scherpe voorwerpen, in de netmaag van de koe terechtkomen, kunnen zij door de pensbewegingen in of door de maagwand prikken. Prikt het scherp door de maagwand, dan kunnen ook het middenrif, de hartstreek, de buikholte en de longen geraakt worden. Wat hierop volgt, is een ontsteking. Vaak een chronische ontsteking met de dood tot gevolg.'

Het bericht van Straathof is een kleine zevenhonderd keer gedeeld. Volgens een van de mensen die reageert, is het 'tijd voor statiegeld op blikjes en kleine flesjes'. 'Werkt in de Scandinavische landen ook goed! In Noorwegen is het statiegeld dit jaar verhoogd', meldt hij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer