EU-landbouwcommissaris: 'Export varkensvlees en zuivel kansrijk'

Handelsovereenkomsten hebben een positief effect op de positie van Europese boeren. Nieuwe overeenkomsten bieden kansen voor de export van met name varkensvlees en zuivel. Vooral export naar Japan en de Mercosur-landen kan lucratief worden, blijkt uit een studie van de Europese Commissie.

EU%2Dlandbouwcommissaris%3A+%27Export+varkensvlees+en+zuivel+kansrijk%27
© Tony Tati

Eurocommissaris Janusz Wojciechowski (Landbouw) toonde zich deze week bijzonder in zijn nopjes bij de presentatie van een Europees onderzoek naar de effecten van de handelsverdragen op de Europese agrarische export in 2030. 'De studie bevestigt dat de landbouwsector van de Europese Unie (EU) kan profiteren van de EU-handelsagenda en kansen kan grijpen op internationale markten, waar de toekomstige groei ligt.'

In de studie is berekend wat de twaalf vrijhandelsovereenkomsten in 2030 opleveren in vergelijking met een situatie zonder deze overeenkomsten. Het gaat om de bestaande, al dan niet geratificeerde, verdragen zoals met Canada, Mexico, Mercosur (Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en Venezuela), Japan en Vietnam.


Zeven overeenkomsten

Daarnaast zijn zeven overeenkomsten onderzocht waarover nog wordt onderhandeld. Dat zijn de overeenkomsten met Maleisië, Indonesië, Filipijnen, Thailand, Australië, Nieuw-Zeeland en Chili.

In Europa zijn amper mogelijkheden om de afzet te vergroten

Valdis Dombrovskis, Eurocommissaris voor Handel

Bij het onderzoek is gekeken naar een conservatief en ambitieus scenario. In beide scenario's is het resultaat onderaan de streep positief voor de Europese lidstaten. De export van landbouwproducten en levensmiddelen naar de genoemde afzetmarkten neemt met 25 tot 29 procent toe. De import uit deze landen stijgt met 10 tot 13 procent.

De totale wereldwijde export van landbouwproducten en levensmiddelen uit de EU zal door de verdragen met 2,8 tot 3,3 procent toenemen. Oftewel een stijging met 4,7 tot 5,5 miljard euro in vergelijking met het scenario zonder vrijhandelsovereenkomsten. De grootste toename wordt gevormd door de export naar Japan (tot 2 miljard euro) en de Mercosur-landen (tot 700 miljoen euro).


Kaasexport profiteert

'Sommige sectoren hebben een aanzienlijk potentieel om te profiteren van de exportmogelijkheden die worden geboden door de vrijhandelsovereenkomsten', verduidelijkt de Poolse Eurocommissaris. Hij noemt in dit verband onder meer zuivelproducten (vooral kaas), varkensvlees, verwerkte voedingsmiddelen en dranken (met name wijn).

De zuivelexport (kaas, boter, mageremelkpoeder en wei) stijgt met 7,3 procent in het ambitieuze scenario, 1,3 miljard euro. Met Japan als belangrijkste bestemming van deze extra export. Het effect van meer handel op het zuivelcomplex is een toename van de binnenlandse melkproductie met ongeveer 0,2 procent en van de melkprijzen met 1,3 procent. Dat voegt in totaal 890 miljoen euro toe aan de marktinkomsten van melkproducenten in 2030.De export van varkensvlees stijgt met 8,9 procent (914 miljoen euro) in hetzelfde scenario. Dat komt overeen met ongeveer 400.000 ton equivalent geslacht gewicht. De Europese Commissie verwacht dat de binnenlandse consumptie van varkensvlees daalt. In het meest gunstige scenario stijgt de prijs met 4,6 procent bij een productieuitbreiding van 1 procent. De waarde van de varkensvleesproductie neemt toe met 2 miljard euro.


Verdragen zorgen voor meer import

De handelsverdragen zorgen naast export ook voor meer import. De meeste import wordt verwacht uit de Mercosur-landen (ongeveer 2 miljard euro) en Thailand. Per saldo zal de import uit de Mercosur-landen dus groter zijn dan de export naar deze landen.

Deze import kan een aantal sectoren onder druk zetten. In het onderzoek worden in dit verband rund- en kalfsvlees, schapenvlees, gevogelte, suiker en rijst genoemd. De invoer van rundvlees neemt waarschijnlijk met 21 tot 26 procent toe. Daarbij zal de consumptie in Europa dalen, zo melden de onderzoekers. De EU hanteert daarom een beperking van de markttoegang voor rundvlees uit Zuid-Amerika.


Suikerinvoer stijgt

De suikerstromen worden voornamelijk beïnvloed door de overeenkomst met Mercosur. Deze landen verhogen hun export naar Europa met ongeveer 116 miljoen euro. De totale invoer van suiker stijgt in vergelijking met de situatie zonder verdrag met respectievelijk 12 tot 13 procent. De binnenlandse consumptie zal ook voor dit product afnemen.


De Europese Commissie laat geen studie doen naar de effecten van de handelsverdragen uitgesplitst naar lidstaat, meldt Wojciechowski.


Voedselveiligheid

Het is voor Europa noodzakelijk om handelsverdragen te sluiten, zegt Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Handel). 'In Europa zijn er amper mogelijkheden om de afzet te vergroten. We zullen de export promoten, onder meer door handelsovereenkomsten te sluiten, handelsbarrières weg te nemen en producten met een geografische indicatie te beschermen.'

'We beschermen onze markt ook door in de handelsovereenkomsten beperkingen op te nemen voor bepaalde producten. Zo zorgen we ervoor dat onze markten niet van de ene op de andere dag worden overspoeld met importproducten en voorkomen we dat producten op de markt worden gedumpt. Sommige producten wachten grotere uitdagingen dan andere, maar het gaat ons om de totale exportbalans', stelt Dombrovskis.


Platform voor export

De Letse politicus constateert dat het wereldwijde netwerk van handelsovereenkomsten een goed platform is voor de export van Europese producten. 'Dat heeft bijgedragen aan een constante toename van de export in de recente jaren.'

Het handelssucces van de landbouwsector geeft blijk van concurrentievermogen, vult Wojciechowski aan. 'Dit is in hoge mate te danken aan de hervormingen van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid en aan het feit dat EU-producten wereldwijd bekend staan als veilig, duurzaam geproduceerd, voedzaam en van hoge kwaliteit. Deze studie bevestigt dat onze ambitieuze handelsagenda boeren, tuinders en voedselproducenten in de EU helpt de kansen in het buitenland te benutten. Terwijl ook voldoende waarborgen worden geboden voor kwetsbare sectoren.'


Ook bondskanselier Merkel twijfelt over Mercosur-verdrag

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft 'aanzienlijke twijfels' over de handelsovereenkomst van de Europese Unie met Mercosur. Ze maakt zich zorgen over het milieu. Portugal, nu voorzitter van de Europese Unie, wil juist vaart zetten achter het verdrag dat wacht op ratificatie. Merkels woordvoerder Steffen Seibert zegt dat er ernstige zorgen zijn over of de uitvoering van de overeenkomst, zoals deze is beoogd, op dit moment wel is gegarandeerd. Hij laat ook weten dat het onwaarschijnlijk is dat de deal kan worden bekrachtigd, 'gezien de huidige ontwikkelingen en het verschrikkelijke verlies van bossen'. In Nederland is een Kamermeerderheid tegen het verdrag. Eerder uitten ook Oostenrijk, Bulgarije, Roemenië, Slowakije en Luxemburg hun bedenkingen over de handelsdeal met Mercosur. In Europa zijn Spanje, Portugal en Zweden voorstanders van de overeenkomst.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer