Schouten: 'Exportrecord toont kracht agrifoodsector'

Landbouwminister Carola Schouten ziet in het exportrecord van de agrarische export een uiting van de kracht van het ondernemerschap van de Nederlandse agrifoodsector. De exportcijfers zijn vannacht openbaar gemaakt.

Schouten%3A+%27Exportrecord+toont+kracht+agrifoodsector%27
© Dirk Hol

Volgens de ramingen van Wageningen Economic Research en het Centraal Bureau voor de Statistiek exporteerde Nederland in 2019 voor 95,6 miljard euro aan bewerkte en onbewerkte landbouwgoederen, dat is 1,0 procent meer dan in 2019 (94,6 miljard euro). De exportgroei komt dit jaar met name door een stijging van de wederuitvoer van agrarische producten.De geraamde landbouwexport van 95,6 miljard euro is onder te verdelen naar 68,3 miljard euro goederenexport van Nederlandse makelij en 27,3 miljard euro wederuitvoer van landbouwgoederen van buitenlandse makelij. De export van Nederlandse makelij kromp vorig jaar met 0,6 procent ten opzichte van 2019 en de wederuitvoer liet een groei van 5,1 procent zien.


Verbondenheid

'Het rapport bevestigt eens te meer de verbondenheid van de Nederlandse agrifood sector met de Europese en internationale markten', meldt Schouten in een reactie. 'Exportrecords zijn geen doel op zichzelf, maar goede exportcijfers zijn wel een weerspiegeling van de kracht van het innovatieve ondernemerschap en de unieke logistieke positie en expertise van de Nederlandse agrifood sector. Daar kunnen we trots op zijn.'


'De Nederlandse boeren, tuinders en vissers hebben, net als veel andere bedrijven en sectoren, niet het makkelijkste jaar achter de rug. De coronacrisis, maar ook de brexit, zet de handel van de landbouwgoederen op scherp. Ik kan daarom niet vaak genoeg zeggen hoe trots ik ben op de werklust, weerbaarheid en flexibiliteit van de agrarische producenten en de voedselketen, zoals de logistiek en verwerking in ons land', vervolgt de minister.


Duurzamer

Anderzijds constateert de minister dat de huidige marktsituatie ook de noodzaak tot verandering aangeeft. 'We zijn er nog niet. De coronacrisis laat ook dit jaar nog sporen na en er ligt zowel nationaal als in Europa een belangrijke taak om de handel nog duurzamer te maken.'Ze ziet het rapport ook als een bevestiging dat het kabinet zich onveranderd moeten blijven inzetten voor het creëren van een goed klimaat voor agrarisch ondernemerschap, 'zodat alle Nederlandse ondernemers in de transitie naar kringlooplandbouw de vruchten kunnen plukken van onze sterke internationale positie.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer