EU: 'Handelsovereenkomsten goed voor Europese boeren'

Handelsovereenkomsten hebben een positief effect op de positie van Europese boeren. Nieuwe overeenkomsten bieden kansen voor de export van met name varkensvlees, zuivel, bewerkte voeding en drank. Vooral export naar Japan en de Mercosur-landen is kansrijk.

EU%3A+%27Handelsovereenkomsten+goed+voor+Europese+boeren%27
© Europese Commissie

Dat meldden Eurocommissarissen Valdis Dombrovskis (handel) en Janusz Wojciechowski (landbouw). Zij presenteerden een rapport met de impact van het Europese beleid op de export van de land- en tuinbouw. Daarin is gekeken naar de kansen voor de komende tien jaar.

De effecten van twaalf handelsovereenkomsten zijn onderzocht. Het gaat om de deals met Canada, Mexico, Mercosur (Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en Venezuela), Japan en Vietnam. Daarnaast zijn zeven overeenkomsten onderzocht waarover nog wordt onderhandeld. Dat zijn de overeenkomsten met Maleisië, Indonesië, Filipijnen, Thailand, Australië, Nieuw-Zeeland en Chili. Daarbij is gekeken naar een conservatief en ambitieus scenario.


Exporttoename

In beide scenario's is het resultaat positief, met een iets grotere toename in de export. zegt Wojciechowski. In alle gevallen, met uitzondering van Mercosur, zorgen de overeenkomsten voor een grotere toename van de export dan van de import.

In het meest ambitieuze scenario leveren de twaalf handelsovereenkomsten 5,5 miljard euro export en 4,7 miljard euro import op. De grootste toename is mogelijk bij Japan (2 miljard euro), gevolgd door Mercosur (700 miljoen euro). Als meest kansrijke sectoren noemt de Eurocommissaris zuivel, varkensvlees, bewerkte voeding en dranken. De productie en prijsvorming van rundvlees kunnen door de Mercosur-deal wel onder druk komen, zegt Wojciechowski.


Voedselveiligheid

'De aandacht voor voedselveiligheid en hoge kwaliteitsstandaard voor voedselproductie betekent dat in Europa geproduceerd voedsel wereldwijd gewild is', vult Dombrovskis aan. 'Ons wereldwijde netwerk van handelsovereenkomsten is een goed platform voor de export van deze producten. Deze twee factoren hebben ervoor gezorgd dat er een constante toename van de export in de recente jaren', zegt de Eurocommissaris.

'We leggen de focus op duurzame en klimaatvriendelijke productie in lijn met de boer-tot-bordstrategie. Er is een toenemende wereldwijde vraag naar dit soort producten. Exporttoename is belangrijk, want in Europa zijn er amper mogelijkheden om de afzet te vergroten. We zullen de export promoten, onder meer door handelsovereenkomsten te sluiten, handelsbarrières weg te nemen en producten met een geografische indicatie te beschermen', vervolgt Dombrovskis.

'We beschermen onze markt ook door in de handelsovereenkomsten beperkingen op te nemen voor bepaalde producten. Zo zorgen we ervoor dat onze markten niet van de ene op de andere dag worden overspoeld met importproducten en voorkomen we dat producten op de markt worden gedumpt. Sommige producten wachten grotere uitdagingen dan andere, maar het gaat ons om de totale exportbalans.'


Onder druk

Dombrovskis geeft een aantal voorbeelden van producten die in Europa onder druk komen te staan, maar die wel kunnen profiteren van export. 'De consumptie van rund- en kalfsvlees in Europa zal naar verwachting dalen met zo'n 7 procent tussen nu en 2030. De export vanuit de EU zal in deze periode toenemen met 11 procent. De consumptie van suiker zal met 6 procent afnemen, gekoppeld aan een exporttoename van 16 procent.'

Uit de meest recente cijfers blijkt dat de handel (de export en de import opgeteld) in agrovoedingsmiddelen in de 27 lidstaten in de eerste negen maanden van 2020 een waarde heeft bereikt van 226,3 miljard euro. Dat is 1 procent meer dan in de periode januari-september 2019. De uitvoer steeg met 1,1 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2019 tot 134,7 miljard euro. De invoer bedroeg 91,5 miljard euro, bijna 1 procent meer dan in dezelfde periode van negen maanden in 2019.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer