Econoom Petra Berkhout: 'Agrihandel blijkt weerbaar'

Econoom Petra Berkhout van Wageningen Economic Research is een van redacteuren van het rapport 'De Nederlandse agrarische sector in internationaal verband'. Ze zet de meest bijzondere ontwikkelingen op een rij.

Econoom+Petra+Berkhout%3A+%27Agrihandel+blijkt+weerbaar%27
© Peter Smit

Wat vindt u het opvallendst aan deze exportcijfers?

'De handel in agrarische producten is uitzonderlijk goed op gang gebleven. Er is veel gezegd over de kwetsbaarheid van de agrarische sector en ons voedselsysteem en dat corona dat zou laten zien. Veel mensen twijfelen over het systeem. Dat vind ik niet terecht. Ons rapport toont de enorme veerkracht van de sector. Er is in Europa ongelofelijk flexibel gereageerd om volle schappen te houden.

De handel in agrarische producten is uitzonderlijk goed op gang gebleven, er is in Europa ongelofelijk flexibel gereageerd

Petra Berkhout van Wageningen Economic Research

'Daar hoort wel een nuancering bij. Het algemene beeld is dat de sector heel weerbaar blijkt te zijn. Als je daar dieper op ingaat, is het beeld divers. Een aantal sectoren, bijvoorbeeld aardappelen en kalfsvlees, hebben een serieuze tik gehad. Ook de sierteelt heeft een dip gehad.'


Hoe groot is het stempel van corona op de markt geweest?

'Schommelingen in de markt zijn er altijd. De neiging bestaat om veel toe te schrijven aan de coronapandemie. Dat is ook een grote factor, maar er zijn meer factoren die van belang zijn: de brexit, de ontwikkelingen in China, de uitbraak van varkenspest in sommige delen van de wereld. Het is niet uit uit elkaar te halen en los van elkaar te zien.'


De export naar China is sterk gestegen. Is dat een blijvertje?

'China gaat steeds meer zelf produceren. Af en toe krijgt die productie een knauw, zoals bij de uitbraak van varkenspest. Dan zijn er mogelijkheden voor exporterende landen. Maar de productie van varkensvlees in China trekt al aan en dat zet de prijzen van varkensvlees in Nederland weer onder druk.


'Een exportproduct met meer continuïteit voor Nederland is bijvoorbeeld babyvoeding. Daar is een Nederlands product een kwaliteitslabel. Bij varkensvlees gaat het om delen die we in Europa niet kunnen verwaarden, zoals de pootjes of de oortjes. Die kunnen ze overal inkopen. China is als exportbestemming dus meer of minder onzeker, afhankelijk van het product.'


Sommige politieke partijen vinden dat de Nederlandse land- en tuinbouw niet voor de export moet willen produceren. Wat vindt u?

'De export van Nederland gaat voornamelijk naar de interne markt van de Europese Unie. Wat is daar mis mee? En de import uit het buitenland heeft mede te maken met het internationale dieet dat we in West-Europa hebben ontwikkeld. We willen hier ook citrusvruchten eten. De handel wil jaarrond producten aanbieden aan de retail. Dat betekent ook dat goederen moeten worden geïmporteerd.

'Nederland is nu eenmaal een doorvoerland. Veel producten worden overzee aangevoerd. We hebben hier een logistiek knooppunt en goede verwerkende bedrijven.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer