Agri-export blijft overeind ondanks coronacrisis

De totale export van agrarische producten, inclusief doorvoer, is het afgelopen jaar overeind gebleven. Ondanks de hinder die de sector ondervond van de coronapandemie.

Agri%2Dexport+blijft+overeind+ondanks+coronacrisis
© Anton Dingemanse

Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek en Wageningen Economic Research op basis van een onderzoek in opdracht van het ministerie van LNV. De waarde van de totale landbouwexport groeide in 2020, ondanks de coronacrisis, naar schatting met 1 procent in vergelijking met 2019.

Dat het in veel sectoren anders is gesteld, blijkt uit de daling van de totale goederenexport in 2020 met zo'n 7 procent. De handel in landbouwgoederen is minder geraakt door de coronacrisis dan de algemene handel in goederen.

Kanttekeningen

Bij de lichte groei van de agri-export passen wel enkele nuances. Zo daalde het volume van de landbouwexport licht en zorgde een stijging van de exportprijzen voor de groei van de exportwaarde.

Bovendien is de waarde van de landbouwexport van Nederlandse makelij 0,6 procent gekrompen. Sommige sectoren en bedrijven kregen een flinke tik te incasseren. De waarde van de totale landbouwexport groeide toch, door een toename van de wederuitvoer van landbouwgoederen van 5,1 procent.

Een derde nuance is dat de raming van de cijfers door de coronacrisis met meer onzekerheid is omgeven dan in eerdere jaren.

De totale landbouwexport komt in 2020 naar schatting uit op 95,6 miljard euro, een nieuw record. Daarvan is 68,3 miljard euro export van Nederlandse makelij en 27,3 miljard euro wederuitvoer. De export leverde naar schatting 41,9 miljard euro op voor de Nederlandse economie. Inclusief landbouwgerelateerde goederen, zoals machines, gaat het om 105,4 miljard euro exportwaarde en 46,1 miljard euro exportverdiensten.


Sierteelt belangrijkste exportproduct

Net als in 2019 zijn bloemen, planten, bloembollen en boomkwekerijproducten de meest verhandelde exportproducten in euro's gemeten. In 2020 werd er voor 9,5 miljard euro aan sierteeltproducten uitgevoerd, 0,3 procent meer dan in 2019. Sierteeltproducten zorgen ook voor de meeste exportverdiensten van alle landbouwproductgroepen. De sierteeltexport had het in de eerste maanden van de coronacrisis heel lastig, maar herstelde zich in de maanden erna.Vlees wordt, in waarde gemeten, na sierteelt het meest geëxporteerd. Maar het kende een krimp van 3 procent, van 9 miljard euro in 2019 tot 8,7 miljard euro in 2020. Ook zuivel en eieren en groenten laten een exportkrimp zien, met respectievelijk 4 en 3 procent. De export van fruit is daarentegen met 11 procent gegroeid. Maar dan gaat het met name om een groei bij de wederuitvoer.


Export Duitsland groeit

26 procent van de landbouwexport (24,6 miljard euro) ging in 2020 naar Duitsland. Dat is 4 procent meer dan in 2019 (23,6 miljard euro, 25 procent). België, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn andere belangrijke bestemmingen. De export naar al deze afzetmarkten kromp met 2 procent (België en Frankrijk) tot 3 procent (Verenigd Koninkrijk). Al met al wordt 67 procent op de EU-markt afgezet, exclusief het Verenigd Koninkrijk.

China klimt van plek 6 naar plek 5 in de rangschikking van belangrijkste landbouwexportbestemmingen, met een aandeel van 4 procent. De landbouwexport nam toe van 3,1 miljard euro (2019) tot 3,8 miljard euro (2020), dit is 24 procent. Voor het grootste deel betreft dit een groei van de export van varkensvlees en babymelkpoeder.De waarde van de landbouwgerelateerde export wordt 0,6 procent lager geraamd dan in 2019. Deze goederen worden voor de landbouw- en voedingssectoren geproduceerd.

Landbouwmachines en machines voor de voedingsmiddelenindustrie zijn de belangrijkste landbouwgerelateerde goederen in de Nederlandse export. De export hiervan ligt wel 4 tot 5 procent lager dan in 2019.

De export van kasmaterialen groeide met 19 procent, met name door de toename van de export naar het Verenigd Koninkrijk. De export van meststoffen nam met 9 procent af.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  28° / 19°
  35 %
 • Dinsdag
  27° / 16°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
Meer weer