Voorlopig+laatste+toekenningen+Fonds+Kleine+Toepassingen
Nieuws
© Han Reindsen

Voorlopig laatste toekenningen Fonds Kleine Toepassingen

Het is niet meer mogelijk om nieuwe aanvragen in te dienen voor het Fonds Kleine Toepassingen 2015-2019. Uit een onlangs uitgevoerde evaluatie blijkt dat het fonds voorziet in een behoefte.

Het Fonds Kleine Toepassingen 2015-2019 is verlengd tot en met 31 oktober 2020. In de tiende en elfde aanvraagronde zijn in totaal 33 aanvragen voor financiële ondersteuning voor onderzoeks- en toelatingskosten gehonoreerd voor een totaalbedrag van 534.047 euro.

Plantum, de branchevereniging voor de sector zaden en jonge planten, heeft geen eigen budget binnen het fonds. Daarom moet de branchevereniging voor aanvragen medewerking krijgen van teeltsectoren en vaak wordt geprobeerd gezamenlijke brede aanvragen te doen. Zo heeft Plantum in deze rondes meegedaan met aanvragen voor aardbeivermeerdering, aspergeplantenopkweek, veredeling en zaadteelt (breed) en bloemenzaadteelt. 'En uiteraard zijn onze leden ook gebaat bij uitbreidingen in bijvoorbeeld glasgroentegewassen, sierteelt, kleinfruit en kleine akkerbouwgewassen', schrijft de brancheorganisatie.


Belangrijk instrument

In het Uitvoeringsprogramma Gewasbescherming 2030 wordt het Fonds Kleine Toepassingen als belangrijk instrument genoemd om toelatingen te realiseren. Daarom oriënteren de betrokken partijen zich op een vervolg. Ook komt er mogelijk een overbruggingsfonds waarin nog resterende gelden van het vorige fonds kunnen worden benut. Het is dus zeker de moeite waard om aanvragen te blijven voorbereiden.

Het Fonds Kleine Toepassingen is een gezamenlijk initiatief van het agrarisch bedrijfsleven, de toelatinghouders en de overheid. Het biedt financiële ondersteuning voor de toelating van groene en chemische gewasbeschermingsmiddelen en voor ontheffing van biologische bestrijders voor kleine toepassingen. Het gaat hierbij om belangrijke toepassingen die, vanuit de toelatinghouder gezien, als niet rendabel worden beschouwd.


De gelden worden beheerd door Stichting Kleine Toepassingen Gewasbeschermingsmiddelen, die speciaal hiervoor door Nefyto en LTO Nederland is opgericht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer