Biden+draait+landbouwbesluiten+Trump+terug
Nieuws
© ANP Persbureau

Biden draait landbouwbesluiten Trump terug

De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden heeft met een van zijn eerste presidentiële decreten een aantal landbouw- en milieubesluiten van zijn voorganger Donald Trump teruggedraaid.

Enkele uren na zijn inauguratie besloot Biden om 48 milieubesluiten van het Environmental Protection Agency (EPA) uit het Trump-tijdperk te herzien, waaronder het opnieuw toelaten van herbiciden met de werkzame stof Dicamba. Het opvallendst is dat Bidens herzieningslijst het insecticide chloorpyrifos bevat, waarvan het verbod in 2017 werd teruggedraaid door de regering-Trump. Onder Biden moet het EPA meer prioriteit geven aan het milieu, de volksgezondheid en de wetenschap.


Daarnaast heeft Biden een besluit geblokkeerd van zijn voorganger in het belang van werknemers in slachterijen. Trump had het mogelijk gemaakt om de bandsnelheid te verhogen. Het maximale aantal te verwerken vleeskuikens is onder de vorige president verhoogd van 140 naar 175 vleeskuikens per minuut. Waar Trump voor 'deregulering' koos voor deze sector, kiest Biden meer voor regulering. De vakbond United Food and Commercial Workers, die arbeiders in pluimvee- en andere vleesfabrieken vertegenwoordigt, noemt het intrekken van de regel 'een belangrijke stap' in de bescherming van werknemers.


Noodlijdende boeren

Vanwege de nationale noodsituatie als gevolg van het coronavirus kondigde het Amerikaanse ministerie van landbouw ook de tijdelijke opschorting aan van achterstallige incasso en executieverkopen. Noodlijdende boeren die hun leningen niet meer kunnen aflossen, krijgen langer uitstel. De National Farmers Union zegt dat schuldverlichting ervoor zal zorgen dat boerenbedrijven hierdoor kunnen blijven voortbestaan.

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer