Verkoop groene middelen stijgt 13 procent

Vorig jaar is 13 procent meer groene gewasbeschermingsmiddelen afgezet in de land- en tuinbouw dan in 2018. Dat meldt de Nederlandse Stichting voor Fytofarmacie (Nefyto), de koepelorganisatie voor middelenfabrikanten.

Verkoop+groene+middelen+stijgt+13+procent
© Han Reindsen

De groei is vooral te danken aan de biologische teelt. Hierin is 16 procent meer verkocht, waardoor de totale afzet in 2019 is uitgekomen op bijna 1.200 ton actieve stof. In 2009 lag het volume nog op 800 ton. Vorig jaar hebben leden van Nefyto zes nieuwe middelen toegevoegd aan de lijst van Skal.

De verkoop van de groep gewasbeschermingsmiddelen van natuurlijke oorsprong liet in 2019 een daling zien van bijna 40 procent. De belangrijkste vijf producten tonen allemaal een daling, variërend van 22 tot 60 procent. Nefyto vermoedt dat dit te maken heeft met de droogte in het groeiseizoen. In vergelijking met tien jaar geleden blijft er nog wel sprake van een stijging van het gebruik.


De groep laagrisicostoffen bestaat uit een beperkt aantal producten. 'Dit heeft tot gevolg dat een relatief klein verschil in afzet van een van de producten leidt tot grote verschillen tussen jaren', legt de stichting uit. De teruggang in afzet bedroeg vorig jaar 80 procent. Wat de reden is voor de afname, is niet duidelijk. Op basis van laagrisicostoffen zijn op dit moment zes middelen toegelaten. Ten opzichte van 2018 stond er één meer op de lijst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer