Uitstel behandeling stikstofwet in Eerste Kamer

De behandeling van het wetsvoorstel 'Stikstofreductie en natuurverbetering', beter bekend als de stikstofwet, wordt in de Eerste Kamer later behandeld dan gepland. De landbouwcommissie heeft een tweede ronde in de schriftelijke voorbereiding van het wetsvoorstel nodig.

Uitstel+behandeling+stikstofwet+in+Eerste+Kamer
© DIRK HOL

Het voorstel van landbouwminister Carola Schouten zal daarom niet op 23 februari, zoals eerder was ingepland, maar op een later moment behandeld worden. Het streven van de Eerste Kamer is om het wetsvoorstel voor de Tweede Kamerverkiezingen te behandelen. Het wetsvoorstel kan ook altijd nog controversieel verklaard worden. Tot nu toe is alleen bekend dat de SGP-fractie in de Eerste Kamer dit wetsvoorstel niet meer wil behandelen in deze kabinetsperiode.


Om een wetsvoorstel controversieel te verklaren, is een meerderheid nodig. Een woordvoerder van de Eerste Kamer verwacht dat in de plenaire vergadering van 9 februari wordt besloten welke onderwerpen voor de Eerste Kamer controversieel zijn. Bij vorige keren dat een kabinet viel, werden in de Eerste Kamer vrijwel alle wetsvoorstellen gewoon afgehandeld. De besluitvorming in de Eerste Kamer is namelijk veel minder politiek van aard dan in de Tweede Kamer.


Akkoord met oppositie

De stikstofwet werd op 17 december in de Tweede Kamer aangenomen. Schouten sloot daarvoor een akkoord met de coalitiepartijen en SGP, SP en 50Plus. Daarmee heeft de minister in principe zekerheid voor een meerderheid in zowel de Tweede als Eerste Kamer. Vanuit verschillende landbouworganisaties klonk de roep om het wetsvoorstel controversieel te verklaren.

LTO Nederland wil liever dat de besluitvorming over het wetsvoorstel doorgaat. Een van de zaken die via een amendement geregeld is in het wetsvoorstel, is namelijk dat de PAS-melders voor 2023 gelegaliseerd zullen worden. LTO wil dat daar geen vertraging in optreedt. Wel heeft LTO opgeroepen om het reductievoorstel voor 2035 uit de wet te halen. Die is volgens de boerenorganisatie niet haalbaar.


De wet stikstofreductie en natuurverbetering moet ervoor zorgen dat in 2035 bijna driekwart van de stikstofgevoelige natuur niet meer beschadigd wordt door stikstofneerslag. Daarvoor moet de stikstofuitstoot gehalveerd worden. Er zijn ook tussendoelen geformuleerd: in 2025 moet 40 procent van het stikstofgevoelige Natura 2000-areaal onder de kritische depositiewaarde liggen, in 2030 de helft. Welke maatregelen moeten bijdragen aan die reductie is nog niet bepaald. Minister Schouten heeft al wel een opkoopregeling in het leven geroepen waarmee provincies piekbelasters rond Natura 2000-gebieden kunnen uitkopen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer