Koe stoot minder methaan uit met voeradditief DSM

De methaanuitstoot wordt met 27 tot 40 procent per koe verminderd door de toevoeging van een nieuwe methaanremmer aan het voer. Dat blijkt uit een drie maanden durend onderzoek naar de methaanremmer Bovaer van DSM, uitgevoerd door Wageningen Livestock Research op de Dairy Campus in Leeuwarden.

Koe+stoot+minder+methaan+uit+met+voeradditief+DSM
© Johan Wissink

De proef is opgezet om de hoeveelheid methaanreductie vast te stellen bij drie verhoudingen graskuil en maiskuil van het ruwvoer. Die zijn typisch voor omstandigheden in verschillende regio's in Nederland en bij twee doseringen van de methaanremmer Bovaer. De studie is uitgevoerd met 64 Holstein-Friesian koeien in het midden van hun lactatie. De wetenschappers onderzochten het effect van het toevoegen van een lage dosering van 60 milligram per kilo droge stof voer en een medium dosering van 80 milligram.De lage dosering van Bovaer gaf 27 procent minder methaanuitstoot per kilo voer wanneer het rantsoen geen maiskuil bevatte en tot 35 procent minder methaanuitstoot per kilo voer bij het hoogste aandeel maiskuil. Bij de medium dosis van Bovaer was dat respectievelijk 29 procent en 40 procent minder methaanuitstoot. Bovaer werd overigens al in september 2019 op de markt gebracht en is het eerste resultaat van het DSM-project Clean Cow, een tienjarig onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma.


Aanvraag registratie

Het onderzoek met methaanremmer Bovaer is ontwikkeld en uitgevoerd door een consortium van partners uit de hele melkveehouderijketen, bestaande uit DSM, Wageningen Universiteit & Research, FrieslandCampina, Agrifirm, De Heus Voeders en ForFarmers. DSM heeft aanvragen ingediend voor registratie van het veevoeder additief in Europa en in andere regio's.

Een DSM-woordvoerder verwacht dat de registratie eind 2021 rond is. Dan pas is ook bekend wat de kosten van Bovaer zijn. 'We verwachten dat de boer wordt beloond voor duuzaamheidsactiviteiten en zo bij de ondernemer financiële ruimte wordt gecreëerd voor het gebruik van Bovaer.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer