Bronaanpak verkleint ammoniakreductie 80 tot 85 procent

Bij biggen en vleesvarkens is een ammoniakreductie van 80 tot 85 procent haalbaar. Dat kan met bronaanpak door dagontmesting en een goede hokinrichting. 'Met deze cijfers loopt het aanvragen van vergunningen nu al makkelijker', stelt Camiel van Houtert van KDV.

Bronaanpak+verkleint+ammoniakreductie+80+tot+85+procent
© Studio Van Assendelft

Dat blijkt na anderhalf jaar meten door de WUR in de proefstal van KDV in Valkenswaard. De voorlopige resultaten over het integraal aanpakken van de emissies zijn bekendgemaakt door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dat gebeurde tegelijk met de (voorlopige) resultaten van meerdere andere onderzoeken naar het verminderen van de ammoniak- en methaanuitstoot.

De Stal van de Toekomst, het systeem van De Hoeve Innvovatie en de Keten Duurzaam Varkensvlees werkt met een mestkanaal achterin het hok met een RVS-driekantroosters en een waterkanaal voor in het hok. In principe wordt dagelijks het mestkanaal gespoeld met verse mest. Dit systeem draait op het proefbedrijf van KD en twee andere locaties.


Emissiereductie

Volgens de officiële metingen, zoals die zijn uitgevoerd door de WUR, is hiermee 80 procent ammoniakreductie haalbaar bij vleesvarkens en 85 procent bij gespeende biggen. De emissiereductie van methaan is op basis van deze metingen 75 procent bij de vleesvarkens en 85 procent bij de gespeende biggen.

Volgens woordvoerder Camiel van Houtert van KDV zullen de uiteindelijke cijfers nog gunstiger uitvallen. 'Dat komt omdat we tijdens de meetperiode niet altijd dagelijks hebben kunnen ontmesten. We waren tegelijk bezig met proeven met de mestvergisting en daardoor kwam het dagelijks ontmesten soms in het gedrang. Vanuit onze andere proefstal in Volkel weten we dat het dagelijks ontmesten erg belangrijk is voor het resultaat. Daarnaast is er steeds meer inzicht in de effecten van managementmaatregelen die effect hebben op de reductie. We komen daarmee ook bij vleesvarkens tot 85 procent ammoniakreductie.'


Meerdere technieken gekoppeld

Het principe van het spoelen met ammoniakvrije vloeistof, zoals dat wordt ontwikkeld door Agrifirm, is ook getest. De resultaten laten zien dat hiermee een ammoniakreductie van 60 procent haalbaar is. De methaanreductie was in twee rondes 58 tot 72 procent. Het systeem van Agrifirm koppelt meerdere technieken achter elkaar. Daarmee moet uiteindelijk ook een ammoniakreductie van minimaal 85 procent haalbaar zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer