Achterhoeks kavelruilproject afgerond

Een kavelruilproject in de gemeente Oude IJsselstreek, met uitloop tot Bronckhorst en Doetinchem, is met het passeren van de akte officieel afgerond. In totaal wisselde 33 hectare grond van eigendom en 18 hectare van pachter.

Achterhoeks+kavelruilproject+afgerond
© Plattelandsraad Oude IJsselstreek

Achttien partijen verkregen of brachten grond in voor de kavelruil, die wordt begeleid door de in Baak gevestigde Stichting Kavelruil. Deze stichting krijgt financiële steun van provincie Gelderland en vanuit de Europese Unie via een POP-subsidie.

De kavelruil in Oude IJsselstreek was een bijzonder project, stelt stichtingsvoorzitter Marcel Schiphorst. 'Omdat een ondernemer is overleden die bij leven de wens had aangegeven om landbouwpercelen in te brengen. Hierdoor kwam er behoorlijk ruimte in het gebied om landbouw te optimaliseren, maar ook een stukje ruimte om nieuwe natuur vrij te maken.'


Geen leegstand

Leegstand van bedrijfsgebouwen kwam in het project niet voor, zegt Schiphorst. De locatie van de overleden ondernemer wordt voortgezet als paardenopfokbedrijf.

Volgens Stichting Kavelruil is er nog veel meer mogelijk in Oude IJsselstreek. Schiphorst: 'Soms is het lastig omdat niet iedereen op hetzelfde moment mee wil werken, waardoor mogelijkheden op niets uitlopen. Maar als men elkaar het voordeel gunt, is er vlot en goed een kavelruil uit te voeren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer