Grote kavelruil Staphorst nadert afronding

Het grootste lopende kavelruilproject van Nederland, de Landinrichting Staphorst, is vrijwel afgerond. Op 28 januari zetten de bestuurders van de uitvoeringscommissie in het provinciehuis in Zwolle hun handtekening voor de afronding van het project.

Grote+kavelruil+Staphorst+nadert+afronding
© Twan Wiermans

De Landinrichting Staphorst startte in 2013 en zou aanvankelijk al in 2016 afgerond moeten zijn. Het proces bleek echter een stuk ingewikkelder dan vooraf gedacht. Zo stapte een aantal grondeigenaren naar de rechter, omdat zij het niet eens waren met het verplichte karakter van de kavelruil. Later zorgden de stikstofcrisis en corona voor verdere vertraging.

Inmiddels zijn alle procedures doorlopen en zijn alle gronden geruild. In totaal wisselt er zo'n 2.000 hectare grond in de gemeente Staphorst van eigenaar op een totale oppervlakte van 5.300 hectare. Het gebied was door de jaren heen, vaak doordat grond geërfd werd door verschillende erfgenamen van boeren, sterk versnipperd. Veel kavels waren klein en hadden in sommige gevallen zelfs meerdere eigenaren.

Met de ruil wordt de agrarische structuur rond Staphorst sterk verbeterd. Huiskavels zijn vergroot, veldkavels zijn bij elkaar gelegd en waar mogelijk dichter bij huis komen te liggen. Dat heeft voor de boeren als voordeel dat zij efficiënter kunnen werken en daarmee kosten kunnen besparen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer