Varkensprop+loopt+prijs+nog+voor+de+voeten
Achtergrond
© Henk Riswick

Varkensprop loopt prijs nog voor de voeten

De omstandigheden worden gunstiger, maar de varkensprijs wil nog maar niet omhoog. In Duitsland is nog steeds sprake van een flinke prop veel te zware dieren en dat dwarsboomt een prijsstijging.

Ondanks dat de horeca gesloten is, loopt de handel in varkensvlees vlot door. Vanuit de meeste landen gaat er nog steeds een redelijk quotum varkensvlees en bijproducten richting prijsmaker China.

De Denen blijven ondanks de brexit ook goede zaken doen met Engeland, constateert Benny ten Thije van Select Porc. 'Zelfs Duitsland, die met het vlees bijna alleen de Europese markt op kan, komt er redelijk doorheen.'


Duitse export naar Azië

Niet tegenstaande de handelsbelemmeringen door Afrikaanse varkenspest, ziet Duitsland kans te exportereren naar derde landen. Genoemd worden Zuid-Korea, Japan en de Fillippijnen. Ook wordt er varkensvlees afzet via HongKong. In oktober 2020 werd via die route een 10.000 ton bijproducten en 13.000 ton bevroren vlees verkocht.

De afzetkant lijkt een hogere prijs dus niet echt in de weg te staan. Het probleem dat een prijsstijging dwarsboomt, zit bij de aanvoer, stelt Ten Thije. De Vion-notering kwam daardoor maandag voor de negende week op rij op 1,32 euro per kilo geslacht gewicht. Bij de Duitse ZMP-notering is het van hetzelfde laken een pak. Die stond voor de tiende week op rij op 1,19 euro per kilo. 'Te veel is gewoon te veel', geeft Ten Thije aan.


Te zware varkens

In Nederland en Duitsland worden nog steeds te zware varkens aangevoerd. Dat wordt hier en daar ontkent, weet Ten Thije. 'Maar zolang er nog steeds Duitse varkenshouders zijn die opgelucht reageren als er een vracht veel te zware varkens voor 70 eurocent per kilo richting Italië vertrekt, kunnen we niet zeggen dat er niets aan de hand is.'

De te zware varkens, 102,4 kilo levend gewicht in week 1, zorgen aan de slachtlijn voor problemen omdat die niet is berekend op zo’n gewicht. Dat betekent een aanslag op de capaciteit. Ten Thije verwacht dat het 'nieuwe aanbod' van normaal gewicht wat afneemt. In combinatie met wat slachtdagen op zaterdag is op korte termijn het Nederlandse overschot weggeslacht.


Traag herstel in Duitsland

Anders is dat in Duitsland waar volgens de Duitse koepelorganisatie van varkenshouders ISN nog een miljoen varkens 'in de wacht' staan met levende gewichten van 160 kilo en meer. Dat het aantal slachtingen in Duitsland nu stijgt, is niet meer dan een druppel op de groeiende plaat. In de eerste week van dit jaar werden 729.818 varkens geslacht, een 5 procent boven het aantal in de eerste week van 2019.

Duitse varkenshouders houden er rekening mee dat de markt pas tegen de zomer weer meer in balans is. Pas dan stijgen de vleesprijzen. Verschillende factoren zorgen voor die balans, geeft ISN aan. Sinds september worden in Duitsland wekelijks een 3.000 tot 4.000 zeugen extra geslacht. De verwachting is dat dat nog wat doorzet en daardoor het aantal varkensslachtingen verder daalt naar 51 miljoen eind dit jaar. In 2016 waren er dat nog 59,4 miljoen.


Herstel biggenmarkt

Door minder zeugen daalt het Duitse biggenaanbod vanaf maart met een 50.000 biggen per week. Dat gaat de vleesmarkt vanaf juli ontlasten. ISN sprak deze week tijdens een webinar van een ontspanning die nu al merkbaar is op de biggenmarkt. De biggenprijzen hebben een licht stijgende tendens.

Zo verhoogde DCA deze week de BPP-notering met 0,50 naar 29 euro per big. De Duitse VEZG-prijs plust de lopende week met 1 euro naar 25 euro.Ten Thije verwacht echter dat pas sprake zal zijn van een echte verbetering voor varkenshouders op het moment dat de vleesvarkensnoteringen aantrekken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer