Staf%3A+veel+stikstofgevoelige+natuur+bijgetekend
Nieuws
© Pixabay

Staf: veel stikstofgevoelige natuur bijgetekend

In de afgelopen vijf jaar werd veel stikstofgevoelige natuur bijgetekend op de natuurkaart in het rekenmodel van Aerius. Dat stelt Stichting Agrifacts (Staf). Daarbij zou het gaan om in totaal 80.000 hectare met stikstofgevoelige natuur in de Natura 2000-gebieden. Volgens Staf gebeurde dit buiten het zicht van belanghebbenden.

Tijdens de zoektocht naar antwoorden werd bij de stichting duidelijk dat transparantie ontbreekt. En er wordt volgens Staf een werkwijze gehanteerd waarbij inspraak door belanghebbenden niet mogelijk is.

Mede door de extra intekening komt het totale areaal aan stikstofgevoelige natuur in Aerius uit op zo'n 200.000 hectare. Het bijtekenen van extra hectares met stikstofgevoelige natuur vond vooral plaats in de provincie Gelderland, maar ook in Overijssel, Drenthe, Noord-Brabant en Limburg.


Gebieden stikstofgevoeliger

Het bijtekenen van zoveel extra stikstofgevoelige natuur heeft consequenties voor de bedrijven in de omgeving. Natura 2000-gebieden waar 'gewone natuur' modelmatig plaatsmaakt voor 'stikstofgevoelige natuur' worden per saldo stikstofgevoeliger. Daardoor is een ambitieuzer stikstofbeleid nodig voor bedrijven in de omgeving van die gebieden, om de stikstofdoelen te halen.

Volgens Staf geldt voor de aanwijzing van stikstofgevoelige natuur een speciale aanwijzingsprocedure. Deze bevat openbaarmaking van de stukken en de mogelijkheid tot het indienen van zienswijzen. Maar in de besluitvormingsprocedures rondom de Natura 2000-gebieden is niets te vinden over de recente aanwijzingen van nieuwe stikstofgevoelige gebieden. De nieuwe stikstofgevoelige hexagonen, zeshoeken met een grootte van 1 hectare, vonden vrij geruisloos hun weg naar de habitatkaart van Aerius, zo oordeelt Staf.

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer