Platform+steunt+grondbezitters+bij+afspraken+over+kabels
Nieuws
© Landpixel

Platform steunt grondbezitters bij afspraken over kabels

Netbeheer Nederland (NBNL) en Vewin hebben gezamenlijk het Platform Leg- en ligrechten opgericht. Dit platform vult het gat dat ontstond nadat LTO en de netbeheerders recent hun overleg beëindigden. Het platform ondersteunt bij de totstandkoming van redelijke voorwaarden bij contracten voor het leggen en beheren van kabels en leidingen in particuliere grond.

Zowel energienetbeheerders als waterbedrijven maken regelmatig dergelijke afspraken met particuliere grondeigenaren. Het platform belooft ervoor te zorgen dat transparantie geborgd is en dat de voorwaarden die de netbeheerders hanteren aan de wettelijke eisen voldoen.

Zowel energienetbeheerders als waterbedrijven maken voor het aanleggen van hun kabels en leidingen regelmatig afspraken met boeren en andere particuliere grondeigenaren. Vaak is dit een complex en tijdrovend proces, waarbij onder meer afspraken gemaakt moeten worden over het tijdelijk gebruik en de latere toegankelijkheid van grond voor aanleg en het onderhoud.


Overleg met LTO

Omdat zeer regelmatig en met veel verschillende partijen afspraken gemaakt worden, gebruiken de netbeheerders bij de onderhandelingen vaste voorwaardensets. Over die voorwaarden werd voorheen bilateraal overlegd met LTO.

Het recente beëindigen van dit overleg tussen de individuele netbeheerders en LTO was voor Vewin en NBNL aanleiding te kijken hoe dit proces voor hun specifieke branche verder verbeterd kan worden en hoe de redelijkheid en juridische legitimiteit van die voorwaarden kan worden geborgd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer