Open+landschap+Purmer+%27vogelvrij%27
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Open landschap Purmer 'vogelvrij'

De gemeente Edam-Volendam heeft 161 hectare zoekgebied in de Purmer aangewezen voor industriële uitbreiding. De gemeenteraad besloot donderdagavond om voor het noordoostelijke deel de Wet voorkeursrecht gemeenten in te stellen.

LTO Noord-afdeling Groot-Waterland en belangenvereniging Purmer Belang verzetten zich tegen de plannen, die het open landschap te veel zouden schaden. Voorzitter Anneke Out van Purmer Belang zegt vooral overvallen te zijn door het voornemen van Edam-Volendam. 'Deze ruimteclaim zorgt voor grote onrust in de polder.'

Met name het uitspelen van de verschillende belangen kan voor veel onnodige spanningen zorgen, voorspelt Out die zelf ook melkveehouder is. 'Sommige eigenaren zijn blij met een andere bestemming, anderen zijn bang voor verlies van landbouwareaal.'


Kavelruil

Volgens lokaal landvoorman Johan Oskam zijn er nog twintig agrariërs actief in de Purmer. 'Een kavelruil enkele jaren geleden heeft ervoor gezorgd dat meerdere bedrijven hun huiskavels hebben kunnen vergroten, waaronder ook enkele die volledig in het bewuste 'voorkeursgebied' liggen.'

De bestuurlijke indeling zorgt voor extra complicaties, aangezien de Purmer is verdeeld over drie gemeenten: naast Edam-Volendam zijn ook Purmerend en Waterland verantwoordelijk voor een deel van de polder. Out: 'Die versplintering maakt het lastiger om een heldere visie voor het gebied te krijgen.'


Afbrokkelen van groene polder

Recent bereikten de wethouders van de drie gemeenten een akkoord over de toekomst van Purmer. Eerder al liet Purmerend weten de polder niet geheel op slot te willen gooien voor woningbouw. 'En zo dreigt de groene polder van alle kanten af te brokkelen. Het open landschap lijkt hiermee vogelvrij', zegt Out.

Typerend vindt Oskam het ontbreken van een actueel bestemmingsplan voor het polderdeel van Edam-Volendam. 'Daar geldt slechts een beheersverordening. Dat laat zien hoe slordig de gemeente omgaat met het gebied, die een groene buffer moet zijn tussen de verstedelijking van Edam en Purmerend. Dit maakt het voor ondernemers niet aantrekkelijk om te investeren.'

Verder steekt het LTO en Purmer Belang dat er bij Purmerend nog sprake is van leegstand op de Baanstee-Oost en -West. En dat de Baanstee Noord zelfs nog braak ligt als niet-ontwikkeld bedrijventerrein. De claim van 161 hectare elders in de polder typeren beide organisaties als 'een vorstelijke invulling voor allerlei plannen die de drie gemeenten met elkaar hebben bedacht'.

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer