Drinkwater+nog+te+vaak+beperkend+voor+koeien
Nieuws
© Pixabay

Drinkwater nog te vaak beperkend voor koeien

'Nog te vaak is de drinkwatervoorziening bij melkvee een beperkende factor. Beschikbaarheid van drinkwater en de chemische en biologische kwaliteit ervan zijn daarmee van cruciaal belang voor gezonde koeien die veel melk produceren', stelt Sander Rühl van Vitalvé. Hij stelt dat dit met voldoende aandacht is te verbeteren.

Een koe gaat gemiddeld zes keer per dag drinken. Bij een verse koe kan dit zelfs oplopen tot negen keer. Koeien drinken bij voorkeur direct nadat ze zijn gemolken en nadat ze hebben gegeten.

Er blijkt een duidelijke relatie tussen het aantal vreetmomenten en de wateropname. 'Het is belangrijk om drinkbakken zo te plaatsen dat koeien dit natuurlijke gedrag zoveel mogelijk kunnen uitoefenen', zegt Rühl. Hij adviseert daarom om drinkbakken zo neer te zetten dat koeien die de melkstal of het voerhek verlaten, erlangs komen.


Voldoende drinkcapaciteit

Daarnaast is het volgens Rühl belangrijk dat er voldoende drinkcapaciteit is voor het aantal dieren in de stal of de groep. De normen die Vitalvé hanteert, zijn: één sneldrinker per tien tot vijftien koeien en bij drinkbakken een lengte van 6 tot 9 centimeter per koe. De watertoevoer moet minstens 20 liter per minuut zijn. Dit is de gemiddelde drinksnelheid van een koe. 'De watertemperatuur heeft slechts beperkt invloed op de opname. Lauw water drinken koeien het makkelijkst', stelt Rühl.

Het is van belang dat er voldoende ruimte is rond de drinkpunten om rangordegevechten en stress te voorkomen. 'Bij weidegang is het raadzaam om waar mogelijk drinkbakken in de schaduw te plaatsen, want daar gaan de koeien bij warm weer naartoe. Eens per week drinkbakken reinigen is geen overbodige luxe. Voerresten, stof en mest kunnen het water behoorlijk vervuilen. Maar er zijn meer factoren die de kwaliteit beïnvloeden', zegt de Vitalvé-man.


Bronwater niet zonder risico

Leidingwater is in Nederland overal van prima kwaliteit. Vanwege kosten kiezen toch veel melkveehouders voor een eigen waterbron. Dit is niet zonder risico's. Hardheid, ijzergehalte, kiemgetal, maar ook geur en helderheid kunnen een probleem zijn en de wateropname flink negatief beïnvloeden.

'Dit maakt het echt nodig om de waterkwaliteit minstens één keer per jaar te beoordelen en afwijkend water te behandelen', adviseert Rühl.


Biofilm

Regelgeving zorgt ervoor dat veehouders de waterkwaliteit bij de bron vaak wel controleren, maar meestal niet de kwaliteit in de drinkbakken. 'Koeien drinken niet aan de bron, maar aan de waterbak. Doordat zich in de leidingen een biofilm met onder meer algen, schimmels en bacteriën vormt, kan hier de kwaliteit fors worden verminder.'

Een lage waterdruk en systemen met retourwater versterken deze problematiek. Ook is de leidingkeuze volgens Rühl van invloed. 'Met koperen of roestvrij stalen leidingen is er de minste kans op het ontstaan van een biofilm', zegt hij.


Tyleenslangen

'Maar de meeste stallen zijn uitgerust met tyleenslangen of leidingen van pvc. Bij tyleenslangen is de kans op het ontstaan van een biofilm twee keer zo groot als bij pvc. Wat helpt tegen het ontstaan van een biofilm, is zorgen voor een waterdruk van minimaal 3 bar. Eventueel is het mogelijk om gedoseerd een ontsmettingsmiddel toe te voegen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer