Duitse+waterkwaliteit+gaat+goede+kant+op
Nieuws
© Han Reindsen

Duitse waterkwaliteit gaat goede kant op

De resultaten van het nitraatrapport 2020 worden door de Duitse boerenbond positief beoordeeld. De veranderingen gaan wel langzaam en er moet kritisch naar het meetnetwerk worden gekeken.

'Het nitraatrapport 2020 laat zien dat de nitraatwaarden in het grondwater afnemen en dat de richting van waterbescherming correct is', geeft Udo Hemmerling van de Duitse boerenbond aan.

In heel Duitsland overschrijdt bijna 17 procent van de meetpunten de volgens de nitraatrichtlijn vereiste 50 milligram per liter. 'Dat is een daling met ongeveer 1 procentpunt vergeleken met het laatste nitraatrapport. Dit maakt echter ook duidelijk dat veranderingen pas geleidelijk zichtbaar worden door de lange duur van het aanvullen van grondwater.'


Bepalen rode gebieden

Daarnaast moet kritisch worden gekeken naar de representativiteit van het meetnetwerk, vindt Hemmerling. 'In hoeverre is agrarisch beheer daadwerkelijk bepalend voor de nitraatwaarden op de meetpunten? Deze vraag is nu ook erg belangrijk bij het bepalen van de rode gebieden volgens de nieuwe mestverordening.'

De besturen van de deelstaten moeten de interne differentiatie met de nodige zorg en aandacht voor de voedselproductie uitvoeren. 'Boeren moeten zich door middel van individueel bewijs van de eisen kunnen vrijstellen. Gebieden waar geen actie op het gebied van grondwaterbescherming nodig is, mogen niet worden gedekt door aanvullende eisen', zegt Hemmerling.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 8°
  60 %
 • Woensdag
  16° / 7°
  20 %
 • Donderdag
  16° / 6°
  75 %
Meer weer