Warm weer heeft geen invloed op kwaliteit maiskuilvoer

Warm weer heeft geen invloed op de kwaliteit van kuilvoerblokken. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Milaan naar de voerkwaliteit en opwarming van blokken maiskuilvoer in een voerkeuken.

Warm+weer+heeft+geen+invloed+op+kwaliteit+maiskuilvoer
© Eigen Foto

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Lely. Met een buitentemperatuur van meer dan 30 graden tijdens de onderzoeksdagen, steeg de temperatuur van de maisblokken in drie dagen met slechts 2 graden.

Het onderzoek is uitgevoerd op drie boerderijen in Italië die voeren met een Lely Vector-systeem. De blokken werden met een kuilvoersnijder uit de kuil gesneden en in de voerkeuken geplaatst. Drie blokken per keuken zijn vervolgens voorzien van een temperatuursensor. In de voerkeukens en buiten zijn ook temperatuur- en luchtvochtigheidssensoren geplaatst. Zo ontstond een goed beeld van de invloed van de buitentemperatuur op de opwarming van de maisblokken.

Om de kwaliteit van het voer op een wetenschappelijke manier te beoordelen, heeft een onafhankelijk laboratorium monsters van de kuilvoerblokken gemeten op basis van de Flieg-score (= 220 + (2 x drogestofpercentage - 15) - 40 x pH). Na drie en zeven dagen werd de kwaliteit van nieuwe monsters op dezelfde manier gemeten.


Zelfs na zeven dagen geen verandering

De temperatuur van de maisblokken warmde in drie dagen met slechts 2 graden op, terwijl de buitentemperatuur gemiddeld meer dan 30 graden was. De Flieg-score liet zelfs na zeven dagen geen verandering zien.

Goed ingekuild ruwvoer kan dus meerdere dagen in blokken in een voerkeuken worden bewaard zonder verlies van kwaliteit. Zelfs bij warm weer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer