Gas doet maiskuil bollen

De brandweer moet voor het eerst weer uitrukken voor gasvorming in maiskuilen. Problemen met nitreuze gassen lijken dit jaar minder vaak voor te komen dan vorig jaar. Toen gebeurde het vooral bij kuilen van kolfloze mais. Dit jaar komt die mais minder vaak voor.

Gas+doet+maiskuil+bollen
© twan wiermans

Vorige week vrijdag was het mis in Overberg, nabij Veenendaal. De brandweer rukte daar uit naar een maiskuil die de dag ervoor was ingekuild en gas vormde. De brandweer vernevelde de gassen. Vervolgens is het zeil van de kuil getrokken, waarna deze kon uitdampen.

Elders was het ook raak, vertelt ruwvoerexpert Mark de Beer van Groeikracht. 'Een veehouder in het zuiden had dinsdag ingekuild, vanochtend kreeg ik een foto van het plastic dat bol stond. En dat terwijl de mais absoluut rijp was.'

Sjon de Leeuw van PPP Agro Advies hoorde dat er enkele weken geleden in het westen ook een ondernemer was met gasvorming in de maiskuil. 'Het bleek om een kleurloos gas te gaan.'

Groene planten

Volgens De Beer is de kans op giftige, nitreuze gassen vooral aanwezig na het inkuilen van mais zonder kolf. Ook bij het inkuilen van groene planten kunnen gassen ontstaan. 'Daarbij komt dat de gassen niet vrijkomen als je de kuil goed afdekt met bijvoorbeeld een laag grond. Wellicht kan wat lucht in een randje van de sleufsilo onder het plastic ontsnappen.'

De Beer merkt dat ondernemers minder letten op de rijpheid, omdat voor 1 oktober vanggewas moet worden gezaaid op zand- en gras. 'Voor het inkuilmoment wordt de kalender belangrijker dan de plant, dat is geen goede zaak. Wie groene mais gaat hakselen, kan een ander inkuilproces verwachten.'

Risico

De ruwvoerexpert merkt dat niet iedereen voldoende heeft ingespeeld op de vanggewaseis. 'Sommige ondernemers namen het risico van een wat later ras, terwijl anderen kozen voor zaai in gescheurd grasland. De mineralisatie van dat grasland zorgt voor een nalevering, waardoor de mais later afrijpt.'

Volgens De Leeuw is er in het westen van het land geen sprake van een maisgassenjaar. 'De opbrengsten zijn over het algemeen goed. Dit betekent minder eiwit in de kuil en daarmee ook een kleinere kans op nitreuze gassen. Vorig jaar was de opbrengst slecht.'

Overigens vindt De Leeuw het lastig om een vinger achter de nitreuze gassen te krijgen. 'De oorzaak is niet altijd duidelijk. Bij twee ondernemers met hetzelfde ras, ongeveer dezelfde bemesting en hetzelfde oogstmoment kan het bij de een wel optreden en bij de ander niet. De meeste mais moet hier de kuil in, het blijft afwachten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer