Onderzoekers klonen gen tegen bladvlekkenziekte in tarwe

Een internationaal consortium, waaronder Wageningen University & Research (WUR), heeft een gen gekloond dat resistent is tegen Zymoseptoria tritici dat bladvlekkenziekte in tarwe veroorzaakt.

Onderzoekers+klonen+gen+tegen+bladvlekkenziekte+in+tarwe
© Twan Wiermans

Volgens WUR is hiermee een belangrijke stap gezet in de bestrijding van een van de genetisch meest diverse en vernietigende tarwepathogenen in de wereld. 'Het gen is via veredeling vrij eenvoudig in te bouwen in commerciële tarwerassen. Hierdoor leiden telers in de toekomst minder oogstverlies en hoeven ze minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken', aldus de WUR-onderzoekers.

Naast WUR zijn onderzoekers van Inrae, USDA, ETH-Zürich en het veredelingsbedrijf Florimond Desprez betrokken bij dit project. Onderzoekers van de Wageningse universiteit hadden het gen in 2011 in een wilde voorouder van tarwe ontdekt. Het heeft tien jaar geduurd om het te klonen en in tarwe te kunnen inbrengen.


In Europa gaat jaarlijks 5 tot 10 procent van de tarweoogst verloren door bladvlekkenziekte. Aanhoudend nat weer, waar sommige gebieden door klimaatverandering steeds vaker mee te maken krijgen, vormt een ideale voedingsbodem voor de ziekte. Een publicatie over het resistentiegen is dinsdag verschenen in Nature Communications.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer