Nieuwe bietenrassen met extra financiële opbrengst

Acht nieuwe suikerbietenrassen zijn opgenomen in de Aanbevelende Rassenlijst voor 2019. Martijn Leijdekkers van het IRS ziet opnieuw rassen met een hogere financiële opbrengst.

Nieuwe+bietenrassen+met+extra+financi%C3%ABle+opbrengst
© Twan Wiermans

Bij de rassen voor de teelt op percelen zonder rhizoctonia en zonder bietencysteaaltjes zijn BTS 6405 en BTS 4235 de nieuwe rassen in de N-rubriek (nieuw aanbevolen). Bij percelen met rhizoctonia alleen het ras BTS 4190 RHC. Voor percelen met bietencysteaaltjes zijn er vier nieuwe rassen: Tessilia KWS, Lonneka KWS, BTS 3480 N en Kinga. Daarnaast in de B-rubriek (beperkt aanbevolen) het ras Fortnox.

De rassen BTS 6405 en BTS 4235 hebben een bovengemiddelde financiële opbrengst van respectievelijk 104 en 103

Martijn Leijdekkers, hoofd afdeling analyse IRS

Welke telers hebben het meeste baat bij de nieuwe rassen?

'Voor de teelt op percelen zonder rhizoctonia en zonder bietencysteaaltjes zijn het de rassen BTS 6405 en BTS 4235 die een bovengemiddelde financiële opbrengst hebben van respectievelijk 104 en 103. Bij de nieuwe rassen met resistentie tegen bietencysteaaltjes scoren de rassen Tessilia KWS en Lonneka KWS met een financiële opbrengst van 102 bovengemiddeld.'

• Lees ook: Rassenkeuze suikerbieten begint met resistentie

Bij rhizoctoniaresistente bietenrassen valt het dit jaar tegen?

'De financiële opbrengst in deze categorie gaat met het nieuwe ras BTS 4190 RHC niet naar boven. Het is zeker een ras met opbrengstpotentie. Door het relatief hoge suikergehalte is het ras bijvoorbeeld interessant voor de vroege levering.'

Wat valt verder op?

'Er zijn dit jaar geen nieuwe rassen met aanvullende rhizomanieresistentie en daarmee werd al rekening gehouden. We moeten hiervoor nog een jaar wachten, want er zitten wel meerdere nieuwe rassen in de pijplijn met deze eigenschap. Voor nu hebben telers een beperkte keuze.'

Is het goed om bij de rassenkeuze naar de financiële opbrengst te kijken?

'Bij de rassenkeuze moeten telers eerst kijken naar de resistenties, dat is cruciaal. Als je last hebt van rhizoctonia of bietencysteaaltjes en je kiest niet het juiste ras, dan laat je opbrengst liggen. Telers die het bietenzaad digitaal bestellen, kunnen het betreffende perceel aanklikken en krijgen op basis van de perceelgegevens een aanbeveling voor de benodigde resistenties. De keuzevrijheid blijft bij de telers.'

En als een teler twijfelt bij bijvoorbeeld bietencysteaaltjes?

'De huidige rassen op de lijst met resistentie tegen bietencysteaaltjes presteren op niet-besmette percelen vergelijkbaar met rhizomanieresistente rassen. Dat is jarenlang niet zo geweest. Als je twijfelt, is het advies om een ras te kiezen met resistentie tegen bietencysteaaltjes.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer