Enza Zaden vindt hoge resistentie tegen tomatenvirus

De tomatenveredelaars van Enza Zaden hebben een gen geïdentificeerd dat een hoge resistentie biedt tegen het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV).

Enza+Zaden+vindt+hoge+resistentie+tegen+tomatenvirus
© Thierry Schut

Dit kan volgens de zaadfirma een oplossing zijn voor tomatentelers die wereldwijd te maken hebben met het zich snel verspreidende virus. De veredelaars van Enza Zaden geven aan dat het nieuwe gen een hogere resistentie biedt tegen ToBRFV dan de resistentiegenen die tot dusver bekend waren.

Deze nieuwe identificatie kan de basis vormen voor de introductie van ToBRFV-resistente tomatenrassen in de komende jaren, stelt Enza Zaden.


Virus lastig te beheersen

Sinds de eerste detectie in Israël in 2014 heeft ToBRFV zich verspreid naar delen van Europa, Amerika, Azië en Afrika. ToBRFV heeft een incubatietijd van twee tot drie weken. Hierdoor is het moeilijk om een gelokaliseerde verspreidingen te beheersen.


De aanpak van Enza Zaden bestaat uit het screenen op nieuwe resistentiegenen in het kiemplasma van wilde tomaten. Daarbij is de gen met hoge resistentie tegen ToBRFV geïdentificeerd. De tomatenplanten die op de onderzoeksstations van Enza Zaden werden getest, vertoonden geen ToBRFV-symptomen.


Intellectuele eigendomsrechten

Enza Zaden zal de identificatie van het gen dat een hoge resistentie biedt, beschermen. Ook voor de tomatenrassen die het bedrijf gaat ontwikkelen, zullen de relevante intellectuele eigendomsrechten gelden.
Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer