Landbouwgrond+Steenwijkerland+is+%27ineens+stikstofgevoelig%27
Nieuws
© Landschap Overijssel

Landbouwgrond Steenwijkerland is 'ineens stikstofgevoelig'

Boeren in de gemeente Steenwijkerland (Kop van Overijssel) zijn 'boos en verontwaardigd' omdat diverse stukken landbouwgrond sinds kort zijn aangewezen als zijnde stikstofgevoelig. 'Het lijkt erop dat er willekeurig percelen zijn aangewezen', zegt agrariër Marcel Leeuw.

Leeuw, bestuurslid van LTO Noord afdeling Steenwijkerland, heeft het ongenoegen van de boeren middels een brief aan gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher kenbaar gemaakt. Volgens Leeuw worden ondernemers in en nabij De Wieden door de aanwijzing enorm beperkt in hun bedrijfsvoering.

'Hoe is het mogelijk dat je met de overspannen stikstofsituatie die we al hebben in Nederland, nog meer landbouwgrond gaat aanwijzen als stikstofgevoelig?', vraagt Leeuw zich af. 'Er zitten hier boeren die straks geen nieuwe vergunning meer geregeld krijgen, zij worden afgerekend op een stikstofgevoelig perceel.'


Willekeurige percelen aangewezen

Leeuw en zijn mede-agrariërs krijgen er bovendien de vinger niet achter waarom bepaalde stukken grond nu zijn aangewezen en andere, identieke percelen, niet. 'Het lijkt erop dat er willekeurig percelen zijn aangewezen. Daar wil ik duidelijkheid over.'

Gedeputeerde Ten Bolscher heeft naar aanleiding van de brief inmiddels contact gehad met Leeuw en een gesprek toegezegd. 'Dat gaat plaatsvinden zodra corona een fysieke bijeenkomst toelaat, maar ik vraag me wel af of het veel zin heeft. Het is wat mij betreft duidelijk wat het probleem is.'

Landbouwminister Carola Schouten gaf eerder aan dat het aanwijzen van landbouwgrond als stikstofgevoelig niet de bedoeling zou moeten zijn. Leeuw: 'Dus het lijkt me duidelijk dat die aanwijzing er meteen weer af kan. Maar zo eenvoudig zal het wel niet zijn.'


Ook in Gelderland

De Wieden is niet het enige gebied waar sinds de laatste actualisatie van Aerius stikstofgevoelige natuur voorkomt op landbouwgrond. Ook op de Veluwe en in de uiterwaarden langs de grote rivieren in Gelderland is dit het geval. Provincie Gelderland heeft in december op verzoek van LTO Noord een webinar georganiseerd waar een toelichting werd gegeven.

De aanpassing van de kaarten heeft geen gevolgen voor bestaande vergunningen. 'Maar nieuwe vergunningen worden wel getoetst op de geactualiseerde kaarten. Dus als stikstofgevoelige natuur dichterbij een agrarisch bedrijf komt te liggen dan kan dat wel consequenties hebben als een ondernemer zijn bedrijfssituatie wil wijzigen', zegt beleidsadviseur Tjerk Elzinga van LTO Noord.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  50 %
Meer weer