Ierland vreest straks zonder EU-spullen te zitten

De Europese, de Ierse en Britse voedingssectoren maken zich grote zorgen om de gevolgen van de bevoorrading na het Britse vertrek uit de Europese Unie (EU). Ze waarschuwen dat leveringsproblemen kunnen ontstaan voor voedingsmiddelen die via Brits grondgebied worden vervoerd.

Ierland+vreest+straks+zonder+EU%2Dspullen+te+zitten
© Dirk Hol

Door de EU-regels worden die goederen dan als Brits gezien, ook als ze door een bedrijf uit de EU gemaakt zijn. Dat levert extra kosten en papierwerk op. De Britse Food and Drink Federation verwacht dat EU-bedrijven straks gaan afzien van het door-transporteren naar Ierland. Veel Europese bedrijven sturen nu nog hun producten naar Britse distributiecentra, waarna de producten voor Ierland worden doorgestuurd.

Veel Ierse bedrijven verschepen hun goederen naar het Europese vasteland ook via Groot-Brittannië, waarbij elk jaar ongeveer 150.000 vrachtwagens over de Britse 'landbrug' rijden. Dat betekent niet eenmaal in- en uitklaren, maar tweemaal. Een EU-functionaris zei dat de levensmiddelenindustrie zich aan zal moeten passen. 'Je kan niet verwachten dat de brexit geen gevolgen heeft. Het Verenigd Koninkrijk zal geen distributiepunt voor de Europese Unie meer zijn.'


Directe veerbootverbindingen

Het transport van goederen tussen Ierland en havens aan het Franse vasteland zal mogelijk veel vaker via directe veerbootverbindingen gaan verlopen. Het aantal verbindingen en afvaarten wordt uitgebreid en de Ieren zijn ook al bezig met het opzetten van nieuwe veerdiensten.

Volgens de Ierse premier Micheál Martin werd door de recente transportverstoring in de veerhavens van Calais en Dover de noodzaak van 'alternatieve routes' voor de landbrug aangetoond. De veerbootmaatschappij Stena Line heeft voor Kerstmis de capaciteit op haar directe vrachtroute tussen Rosslare (Zuidoost-Ierland) en de Franse haven Cherbourg verdubbeld.

Hoewel de vaartijden op directe overtochten over zee naar het Europese continent langer zijn, heeft de bezorgdheid over brexit al veel Ierse exporteurs en importeurs ertoe aangezet om de toegenomen capaciteit op deze routes te gebruiken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer