Big in kraamstal al laten ruiken aan vast voer en water

Een big die in de kraamstal al vast voer en water krijgt, groeit harder en heeft minder problemen door een speendip. In het innovatieproject 'Familie voeren' werd onderzocht hoe een varkenshouder een big het best aan het eten kan krijgen.

Big+in+kraamstal+al+laten+ruiken+aan+vast+voer+en+water
© Henk Riswick

In de praktijk loopt het percentage biggen dat na vier weken nog niet heeft leren eten uiteen van 10 tot 65. Die biggen komen tijdens het spenen in de problemen. 30 procent van hen eet de eerste twintig uur na het spenen niet, waarna ze zich overeten. Biggen kunnen daardoor darmproblemen krijgen en nog meer gewicht verliezen.

Wageningen University & Research onderzocht samen met Vereijken, Trouw Nutrition en twaalf varkenshouders in het innovatieproject 'Familie voeren' hoe biggen kan worden geleerd om in de kraamstal al te eten en drinken.


Natuur al inspiratie

De deelnemers aan het project lieten zich inspireren door de natuur. Daar nemen biggen al met veertien dagen vast voedsel op. 'Gewoon doordat de big de zeug nadoet', zegt projectleider onderzoeker Anita Hoofs van Wageningen University & Research.

De samenwerking leidde tot een nieuwe hokinrichting met meer bewegingsvrijheid voor de kop van de zeug. De dieren worden niet gevoerd in de trog maar op een voerplaat. En de drinknippel heeft plaatsgemaakt voor een waterbakje. Daarnaast is het voer zo aangepast dat het geschikt is voor zowel de zeug als de biggen. De eindrapportage van het onderzoek wordt dit voorjaar verwacht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer