Biggenprijs+plust+met+2+euro
Nieuws
© Twan Wiermans

Biggenprijs plust met 2 euro

Een iets vriendelijker markt zet door in een voor de derde week op rij hogere biggennotering. De DCA Best Piglet Price pluste maandag 2 euro. De biggennotering komt daarmee op 25 euro.

'De varkensprop is niet in één keer weggeslacht, maar als mester moet je daar toch op voorsorteren. Er is duidelijk meer kooplust, al gaat het plaatsen niet overal even vlot', zegt Pieter Post van DCA. De trek op de markt komt niet alleen uit Nederland, maar ook uit Duitsland en bijvoorbeeld Spanje.

De algehele verwachting is dat het aantal biggen de komende weken fors daalt. Een effect van de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv), maar ook de naweeën van een hete zomer. Post meldt signalen over grote aantallen terugkomers en kleinere tomen die worden geboren.


Vleesvarkens ongewijzigd

Voor week 52 lijkt het voor alsnog dat de vleesvarkensnoteringen op hun plaats blijven. DCA-beurs en Vion noteren in ieder geval ongewijzigd. Ook de Duitse prijs blijft naar verwachting onveranderd op 1,19 euro. In Duitsland hebben de gerichte boerenacties hieraan bijgedragen. De signalen vorige week van Duitse verwerkers om toch nog voor de kerst een verlaging door te voeren, bleven mede daardoor van tafel.

In Nederland blijft de slachtcapaciteit redelijk op peil. De achterstand lijkt hier in aanloop naar de feestdagen niet buitensporig verder op te lopen, al worden Beter Leven-varkens met voorrang geslacht. Dat de gemiddelde slachtgewichten dit jaar met 1,5 kilo zijn opgelopen tot bijna 100 kilo, is uiteindelijk meer een structurele ontwikkeling dan het gevolg van beperkt slachten.


700.000 varkens in de wacht

Op de Duitse markt is de situatie veel beroerder. Nog dagelijks valt er slachtcapaciteit uit vanwege coronabesmettingen. De achterstand in slachtingen blijft oplopen en lijkt de 700.000 dieren te benaderen. De afzet van het vlees loopt iets beter, maar blijft problemen geven.

Gezien het nog steeds toenemend aantal besmettingen met Afrikaanse varkenspest is het voorlopig een utopie te denken dat China weer Duits varkensvlees toelaat. Dus alles moet op de volle Europese markt worden afgezet. Verbetering van de vleesprijzen, vooral vanwege een krapper aanbod, worden pas in de loop van februari verwacht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer