Meer suikerbieten met aanvullende rhizomanieresistentie

Telers van suikerbieten kiezen voor het teeltseizoen 2021 meer voor bietenrassen met aanvullende resistentie tegen rhizomanie.

Meer+suikerbieten+met+aanvullende+rhizomanieresistentie
© Fotografie Twan Wiermans

Vorig jaar was dit aandeel nog 27 procent, terwijl komend voorjaar op waarschijnlijk zo'n 40 procent van het areaal suikerbieten een ras wordt ingezaaid met aanvullende rhizomanieresistentie. Dit blijkt uit de bietenzaadbestelling voor 2021 op basis waarvan Cosun Beet Company deze week de ontwikkelingen presenteerde.

De top-5 van de meest bestelde bietenrassen dit jaar: Tessilia KWS (aandeel 18 procent), Caprianna KWS (14 procent), Edonia KWS (7 procent), BTS 4190 (6 procent) en BTS7105 (5 procent). Gezamenlijk zijn deze rassen goed voor de helft van het ingeplande areaal voor 2021. De overige rassen hebben een aandeel van minder dan 5 procent.


Hoogste financiële opbrengst

Tessilia KWS is een ras met naast de standaard rhizomanie ook een resistentie tegen bietencysteaaltjes (bca). Dit ras scoort de hoogste financiële opbrengst (103) op proefvelden met een aaltjesbesmetting. Caprianna KWS is ook resistent tegen bca en daarnaast aanvullend resistent tegen rhizomanie.

Het ras Edonia KWS wordt op de rassenlijst voor 2021 weliswaar beperkt aangeboden, maar is in de teelt wel interessant voor percelen met zowel aaltjes- als rhizoctoniabesmettingen. Bijkomend voordeel is de aanvulling op rhizomanie. De beide BTS-rassen in de top-5 zijn geschikt voor teelt in de gebieden waar een verhoogde druk is van rhizoctonia.


Ook hoger aandeel bca-resistentie

In de totale bietenzaadbestelling is naast de toename van de aanvullende resistentie tegen rhizomanie het aandeel rhizoctoniaresistente rassen met 36 procent vrijwel gelijk gebleven aan 2020. Verder is het aandeel bca-resistente rassen toegenomen van 38 tot 47 procent. Cosun Beet Company meldt hierbij dat voor dit segment vorig jaar te weinig rassen beschikbaar waren.

Tot slot kiezen Nederlandse telers van suikerbieten ook steeds meer voor rassen met een drievoudige resistentie. Dit zijn rassen die zowel weerstand bieden tegen bca, rhizoctonia en ook aanvullende resistent zijn tegen rhizomanie. Het aandeel hiervan is inmiddels 10 procent van het totaal.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer