Maiskwekers komen met eigen rassenlijst

Drie maiskwekers, KWS Benelux, Pioneer en Eurocorn, zorgen in aangepaste vorm voor een doorstart van het Delphy-rassenonderzoek. Ze hopen dat andere kwekers zich bij deze Agro Transfer Seed (ATS) aansluiten.

Maiskwekers+komen+met+eigen+rassenlijst
© Twan Wiermans

Helemaal nieuw is het initiatief niet. Het is een voortzetting van het Agro Transfer-onderzoek dat vlak voor de eeuwwisseling werd opgestart vanuit de Christelijke Agrarische Hogeschool Dronten, nu Aeres Hogeschool. Later werd dit ondergebracht bij DLV Plant, waarvan de naam in 2016 veranderde in Delphy.

2019 werd een overgangsjaar, waarin het onderzoek bij de maiskwekers werd ondergebracht. Daarmee werd het onderzoeksgebied ook uitgebreid naar België. Dit jaar werd in het kader van dit onderzoek op negen locaties mais geteeld en geoogst als korrelmais.


Volgens de onderzoekers zijn de korrelopbrengst en de korrelrijpheid eenvoudiger en exacter te meten en beter te vergelijken dan resultaten uit snijmaisproeven. De korrelmaisopbrengst is een redelijk goede maat voor voederwaarde als snijmais.


Discussie over restplant

Ook wordt volgens de drie initiatiefnemers de discussie geweerd, die er in zijn algemeenheid bestaat over de waarde van de verteerbaarheid van de restplant en het al dan niet correct te kunnen vergelijken van de voederwaarde in de snijmaisproeven.

De kwekers hechten daarbij grote waarde aan neutraliteit en een hoge betrouwbaarheid. Daarom voert Staphyt deze proef uit. Dit onderzoeksbedrijf doet in heel wat landen in Europa maisrassenproeven.


Genetische verschillen duidelijker

De proeven zijn nauwkeurig uitgevoerd, stelt Jan Bakker van KWS Benelux: 'Hierdoor komen de genetische verschillen beter aan het licht. De korrelopbrengsten op onze de Agro Transfer Seed-velden ligt twee ton droge stof per hectare hoger dan bij de officiële Rassenlijst-velden. Dat wil zeggen dat ongelijkmatige stress op de ATS-proefvelden is voorkomen.'

Daarbij wordt per regio en per locatie het drogestofpercentage en de korrelopbrengst transparant weergegeven. De weergave van de resultaten per veld kan mogelijk extra informatie geven aan de gebruiker.

Volgens Bakker is concurrentie naast de officiële rassenlijst goed. 'Concurrentie houdt je scherp.Het geeft elkaar druk om onderzoeken beter te doen.'

Bakker krijgt bijval van Bart Verellen van Pioneer. 'Als je het protocol voor rassenonderzoek vergelijkt, merk je dat sinds Agro Transfer het maisrassenonderzoek in Nederland begon, dit onderzoeksprotocol erg inspirerend is geweest.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer