Mais met de beste pensbenutting

Een hoogproductieve koe heeft behoefte aan veel energie op pensniveau. Het is de pens waar alles om draait en daar moet je de koe naar voeren. Dat maïs met veel zetmeel én een goede celwandverteerbaarheid een hoge netto energie-inhoud voor lactatie geeft, is bekend. Maar een ruime hoeveelheid zetmeel alleen is niet voldoende. Het is ook de zetmeelkwaliteit die bepaalt hoeveel zetmeel er in de pens beschikbaar komt en dat verschilt per maïsras.

Mais+met+de+beste+pensbenutting
Limagrain
© Kennispartner

De LG-maisrassen die de hoogste hoeveelheid pensenergie leveren zijn vanaf nu te herkennen aan het Starplus-label. ‘Aan de hand van in vivo-onderzoek bij pensfistelkoeien kunnen we betrouwbare uitspraken doen over het percentage (onbestendig) zetmeel dat fermenteert in de pens, danwel passeert en wordt afgebroken in de dunne darm (bestendig zetmeel)', legt LG-maïsspecialist Martin Cazot uit.
'Van 360 gram zetmeel per kilo droge stof mais bij de oogst is gemiddeld 65 tot 70 procent onbestendig. We hebben echter behoorlijke rasverschillen gemeten in de hoeveelheid onbestendig zetmeel. Het ene maisras levert dus aanmerkelijk meer pensenergie dan het andere.’
Flint-denthybrides

Dat hogere aanbod van onbestendig zetmeel is afkomstig van de vroege dentmais, die is ingekruist in LG’s flint-denthybrides zoals LG 31.205 en LG 31.219. De denttypes brengen veel opbrengst van gewas en kolf met een hogere zetmeelonbestendigheid. De flinttypes zijn bestendiger en zorgen voor kwaliteit, vroegrijpheid en koudetolerantie van de hybride.

Op deze manier hebben we de hoogst mogelijke voederwaarde in één ras:
• Veel VEM uit de plant door een goede celwandverteerbaarheid: een 5 procent hogere NDF-verteerbaarheid zorgt voor 30 VEM/kilo droge stof extra
• Veel VEM en pensenergie uit zetmeel, door een hoge zetmeelopbrengst met een hogere onbestendigheid.

'We hebben behoorlijke rasverschillen gemeten in de hoeveelheid onbestendig zetmeel'

LG-maïsspecialist Martin Cazot

Behoefte aan pensenergie

Omdat meer dan twee derde van de melkveebedrijven in Nederland door derogatie minder dan 30 procent maïs voert, is de nood aan veel directe energie op pensniveau hoog. De koe heeft namelijk veel energie nodig om de stikstof uit het gras om te zetten in melkeiwit. De energie is daarnaast hard nodig voor onderhoud, groei en vruchtbaarheid van hoogproductieve dieren.

Maisrassen met het Starplus-label bevatten veel zetmeel per kilo droge stof met een hoge onbestendigheid. Ze passen daarom perfect in rantsoenen met een maisaandeel tot 50 procent. Voer je meer mais, dan is niet het zetmeelgehalte maar de voeropname de beperkende factor. Kies dan voor maisrassen met een wat lager zetmeelgehalte en vooral een hoge VEM en celwandverteerbaarheid.


Illustratie: Limagrain
Illustratie: Limagrain © Kennispartner

Stem je maisrassen af op je rantsoen: Bij veel gras is zetmeel het belangrijkst, bij een maisrijk rantsoen kies je rassen met een wat gematigd zetmeelgehalte en een hoge celwandverteerbaarheid.

Meer weten?

Bereken de winst van Starplus maisrassen
Bekijk het aanbod LG maisrassen voor 2021

Limagrain

Limagrain Nederland BV is een toonaangevende onderneming in de veredeling, productie en verkoop van landbouwzaaizaden. Met toonaangevende rassen onder het LG...

Lees verder »

Meer van Limagrain

Lees ook

Meer artikelen van Limagrain »

Artikelen over Limagrain