Enorme opbrengstvariatie voederbietenrassen

Er zijn grote opbrengstverschillen tussen voederbietenrassen uiteenlopend van 24 tot 30 ton droge stof per hectare op kleigrond en 20 tot 26 ton op zandgrond. Dat komt naar voren uit het voederbietenrassenonderzoek door Wageningen University & Research Open Teelten.

Enorme+opbrengstvariatie+voederbietenrassen
© Limagrain

Daarnaast zijn er voor de praktijk belangrijke rassenverschillen als het al dan niet tolerant zijn voor rhizoctonia en rhizomanie. Dat blijkt uit het rassenonderzoek op zandgrond en op kleigrond de afgelopen vier jaar.

De rassen zijn ingezonden door verschillende kweekbedrijven. Dit onderzoek is het enige in Nederland waarin rassen van verschillende kweekprogramma's met elkaar worden vergeleken. Zowel de moderne voederbietenrassen, met hoge drogestofgehalten, als de meer traditionele rassen met een relatief laag drogestofgehalte staan in het bulletin.


Forse groei areaal

Het areaal voederbieten is de laatste jaren snel gegroeid: van 420 hectare in 2015 naar 2400 hectare in 2020. Deze oppervlakte lag in 2020 verspreid over 918 bedrijven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer