Elf+nieuwe+aanbevolen+rassen+van+suikerbieten
Nieuws
© IRS

Elf nieuwe aanbevolen rassen van suikerbieten

Elf nieuwe suikerbietenrassen zijn opgenomen in de Aanbevelende Rassenlijst voor 2021, meldt de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR).

In CSAR werken Brancheorganisatie Akkerbouw, Plantum en LTO Nederland samen. Die samenwerking zorgt voor veel meer keuze bij telers van suikerbieten. In de N-rubriek (nieuw aanbevolen rassen) zijn zes nieuwe rassen opgenomen.

Ras Nevis van kweker SESVanderHave is geschikt voor de teelt op percelen met rhizoctonia. Ras Hemma KWS van kweekbedrijf KWS is geschikt voor percelen met rhizoctonia en bietencysteaaltjes. Telers die op een perceel alleen te maken hebben met bietencysteaaltjes kunnen kiezen voor het ras Caprianna KWS van kweker KWS.

Telers van suikerbieten krijgen vooral meer keuze voor percelen zonder rhizoctonia en zonder bietencysteaaltjes. Het gaat om drie nieuwe rassen: BTS 6740 van kweker Betaseed, Dushi van kweker SESVanderHave en Jolenta KWS van kweker KWS.


Beperkt aanbevolen

Daarnaast zijn er vijf suikerbietenrassen opgenomen in de B-rubriek (beperkt aanbevolen rassen). Het nieuwe ras BTS 4665 RHC van kweker Betaseed is geschikt voor de teelt op percelen met rhizoctonia.

Het ras Yukon van SESVanderHave is te telen op percelen met bietencysteaaltjes. Dat geldt ook voor het nieuwe ras Smart Jitka KWS van kweker KWS. Er zijn twee nieuwe rassen voor de teelt op percelen zonder rhizoctonia en zonder bietencysteaaltjes Het gaat om het ras Fender en Cajal, beide van kweker Strube.

CSAR beslist over de samenstelling van de Aanbevelende Rassenlijst. Deskundigen van het bedrijfsleven bereiden de beslissingen inhoudelijk voor. Het onderzoek wordt gefinancierd door kweekbedrijven, telers en verwerkende industrie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer