'Boeren en corona'

Het jaar 2020 is voorbij, een zwaar jaar voor iedereen. Na een lichte lockdown zitten we nu na een tweede coronagolf in een zware lockdown.

%27Boeren+en+corona%27
© Peter Roek
Beperkingen voor iedereen, een hele andere kerst en oud en nieuw dan we verwacht hadden. Niet met heel de familie aan tafel en ook met vrienden nieuwjaar vieren ging niet door. Gelukkig startte deze week het vaccineren en hopelijk kunnen we zo ons normale leven weer oppakken.

Voor boeren is corona ook niet best. Veel sectoren voelen de gevolgen daarvan heel erg. Prijzen staan zwaar onder druk, doordat de afzet van de producten naar buitenland en/of ons binnenland in de horeca stil ligt. Natuurlijk gaat het werk op de boerderij gewoon door voor de boeren, de producten zijn gewoon van het land gekomen en de beesten produceren gewoon door.

Gelukkig zijn er ook positieve dingen. Zo weten burgers steeds beter de weg te vinden naar in de regio geproduceerde producten. Vaak door een lekkere wandeling of fietstocht even snel verse melk, kaas, aardappelen, aardbeien en eitjes halen.

Natuurlijk ligt ook voor boeren en hun gezinnen corona op de loer. Wij hebben het gelukkig nog niet meegemaakt, maar raak je besmet, dan wordt het runnen van je bedrijf er niet gemakkelijker op. Al het werk gaat door en er zijn moeilijk vervangers te regelen die het werk op het bedrijf overnemen. Het blijft oppassen dat je niet besmet raakt.

Met behulp van de circulatieventilatoren kunnen we overal in de stal frisse lucht en een goed klimaat creëren

Andy Siemons, pluimveehouder in Roosendaal

Bij ons op het bedrijf waren we deze zomer na de verbouwing heel druk. We zijn de andere stal aan het schoonmaken en doen wat aanpassingen. We hebben in deze bestaande stal de verlichting aangepast naar led en de ventilatie veranderd. We hebben er nu circulatieventilatoren in gemaakt. Dit is nodig omdat we 1 ster-scharrelkippen hebben.

Tijdens de vorige ronde zagen we wat problemen bij het ventileren van de stal. Wanneer namelijk de uitloopluiken open zijn, valt de onderdruk in de stal weg. Dit willen we in de toekomst voorkomen. Met behulp van de circulatieventilatoren is het mogelijk om toch overal in de stal frisse lucht en een goed klimaat te creëren. Het is nu allemaal klaar en deze week komen de nieuwe kippen. Weer (bijna) terug naar normaal.

En tot slot wens ik u natuurlijk een heel mooi en gezond 2021!

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer