Belgen aan de slag met longontsteking kalf

In België is het project PneumoNEE gestart om kalveren met longontsteking op te sporen en gericht te behandelen. Dit moet niet alleen leiden tot gezonde kalveren, maar ook het antibioticagebruik fors reduceren.

Belgen+aan+de+slag+met+longontsteking+kalf
© Pixabay

Bij onze zuiderburen wordt 60 tot 70 procent van de antibiotica ingezet tegen longontsteking bij kalveren. Vaak ook in een groepsbehandeling, om gezonde kalveren te beschermen. Volgens Bart Pardon van de Universiteit Genk is longontsteking lastig te detecteren.

Zo wordt 60 procent van de hoestuitbraken veroorzaakt door ontstekingen in keel en neus. Terwijl hiervoor geen antibiotica nodig is, wordt dit toch vaak toegediend. Ook heeft 40 procent van de kalveren een longontsteking, zonder dat dit wordt opgemerkt.


Verminderde groei

Longontsteking kan niet alleen zorgen voor zieke kalveren en zelfs sterfte, het geeft ook veel economische schade. Denk aan een verminderde groei, hierdoor later afkalven, een hoog antibioticagebruik en een lagere productie als melkkoe.

Om dit probleem aan te pakken, worden nu dierenartsen opgeleid om te werken met een snelscan longecho. Deze kan met 95 procent zekerheid aantonen of een kalf pneumonie heeft. Daarnaast worden binnen het project hulpmiddelen ontwikkeld die de veehouder en dierenarts tijdig alarmeren om actie te ondernemen. Zo is eerder duidelijk wanneer het zinvol is om kalveren te onderzoeken en op maat te behandelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer