GD treft meer vleeskalveren met longproblemen aan

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft tussen 2016 en juni 2020 in haar sectiezaal meer dodelijke infectieuze longproblemen aangetroffen bij ingezonden vleeskalveren. Dat blijkt uit het recente Veekijker Nieuws.

GD+treft+meer+vleeskalveren+met+longproblemen+aan
© Twan Wiermans

Uit nader onderzoek bleek dat het ging om bedrijven met kalveren die drie tot zeven maanden na opleg symptomen vertoonden van plotseling koorts, ademhalingsproblemen en verhoogde uitval door snelle sterfte.

Differentieel diagnostisch dachten de practici aan uitbraken van Mannheimia haemolytica of salmonella. Pathologisch onderzoek toonde E. coli als infectieuze oorzaak aan.


Herkennen

In de sectiezaal is het beeld van acute longvliesontsteking te herkennen aan afzetting van het ontstekingsproduct fibrine op het longvlies en borstvlies. Deze ontsteking kan gepaard gaan met een acute ontsteking van het buikvlies.

Het onderzoek door de GD gaat door en geeft hopelijk meer inzicht geeft in veranderingen veroorzaakt door besmettelijke kiemen. Dit is belangrijk voor zowel de kalverhouder en dierenarts om gerichter problemen te kunnen aanpakken, maar ook voor de monitoring.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer