Beddingcleaner draait volop in vrijlevenstal

'Geen drijfmest meer, geen mestkelders, geen beton, geen ijzer, alleen nog een dak.' Volgens Henk Hanskamp is de ideale stal van de toekomst in zicht door de 'beddingcleaner' die zijn bedrijf heeft ontwikkeld.

Beddingcleaner+draait+volop+in+vrijlevenstal
© Jan van den Brink

De machine is al volop in bedrijf in de vrijlevenstal van melkveehouder Chris Bomers in Groenlo en haalt de dagverse koeienvlaaien uit de bedding. De cleaner rijdt over de bedding heen en raapt met een zeefband de koeienvlaaien op uit de bedding. De koeienvlaaien worden op de zeefband gezeefd en komen in de opvangbak van de machine terecht.

'Je houdt pure vaste mest over, vermengd met een beetje organische stof die in de bedding van de stal wordt gebruikt', zegt Hanskamp. 'Denk aan vlas en graanafval.' Ook zand is een optie. De mest is volgens Hanskamp mooi inzetbaar op het land voor een organisch rijke bodem. Of, zoals bij Bomers, geschikt voor de mestvergister.


Praktische oplossingen

Hanskamp is directeur van zijn gelijknamige technische innovatiebedijf dat praktische en technische oplossingen ontwikkelt voor melkveehouders. Het bedrijf is bedenker van het koeientoilet en staat aan de wieg van de koeientuin, inmiddels omgedoopt tot vrijlevenstal.


Wat Hanskamp betreft ziet de ideale stal voor de toekomst er als volgt uit: zonder beton, staal en roosters, maar met ligbedding voor een ideaal leefklimaat voor de koe. 'Vooral jonge boeren zijn enthousiast', aldus de ondernemer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer