VVD+wil+biologisch+melkvee+in+koeientuin
Nieuws
© Jan Van Den Brink Fotografie

VVD wil biologisch melkvee in koeientuin

Het stalconcept 'koeientuin' hoort ook in de biologische melkveehouderij toegepast te kunnen worden. Dat vindt Kamerlid Helma Lodders (VVD).

De koeientuin is een vrijloopstal waarin de koe haar natuurlijke gedrag kan volgen. De stal heeft een kunststofvloer die maximale gelijkenis vertoont met een echt weiland. Door scheiding van de meststromen geeft de vloer een lagere ammoniakemissie.

In de koeientuin wordt geen strooisel gebruikt. Daardoor kan het systeem niet worden gebruikt in de biologische melkveehouderij. In schriftelijke vragen aan staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) stelt Lodders de kwestie aan de orde.

Taboe of misverstand

Ze wil onder meer weten waarom de koeientuin taboe is voor biologische boeren en of er wellicht sprake is van een misverstand. 'Wordt een nieuw stalconcept, ontwikkeld vanuit de koe om een zo optimaal mogelijke leefomgeving te hebben, tegengewerkt door bestaande regels', vraagt het Kamerlid.

Ze wil dat Van Dam ingrijpt of in elk geval de mogelijkheid biedt om de koeientuin een proefstalstatus te geven voor de biologische melkveehouderij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  13° / 1°
  40 %
 • Zaterdag
  14° / 1°
  80 %
Meer weer