Romijn+opent+eerste+%27koeientuin%27+%28video%29
Nieuws
© LTO

Romijn opent eerste 'koeientuin' (video)

Voorzitter Kees Romijn van LTO-vakgroep Melkveehouderij opende dinsdag de eerste 'koeientuin' van Nederland. Deze tuinstal staat aan de Klaverdijk in Groenlo op het biologisch melkveebedrijf van Chris Bomers.

Romijn combineerde bij de opening sterk ondernemerschap van veehouders met het maatschappelijk gewenst en gewaardeerd worden. Hij roemde de innovatiekracht van de melk- en zuivelsector, al komt dat niet vanzelf.

Hij typeerde het innovatieproces van idee en concept en tussentijdse verbeteringen tot en met het praktijk-klaarmaken een kwestie van 'intelligent vooruit struikelen'.

Innovatie nog belangrijker

Innovatie wordt in de toekomst waarschijnlijk nog belangrijker dan het al nu al is, stelde Romijn. Voor innovatie is echter ook geld nodig.

'De ruimte voor en het ter beschikking krijgen van voldoende financiële middelen loopt daar niet automatisch parallel mee', stelde de vakgroepvoorzitter.

'Maar met Courage, het gezamenlijk initiatief van NZO, ZuivelNL, LTO Nederland en het Innovatienetwerk, laat het bedrijfsleven zien dat het werkt.'

Wat wil de koe?

Niet de economische wens van de boer was uitgangspunt voor het ontwerp van het nieuwe staltype, maar de hamvraag 'wat wil de koe? en aansluitend ook 'wat wil de samenleving?'

Per saldo gaat het om diergezondheid en -welzijn, natuur en landschap en de inpassing van nieuwe stallen in het landschap en, niet minder belangrijk, het milieu.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  13° / 1°
  40 %
 • Zaterdag
  14° / 1°
  80 %
Meer weer