Strooiselgebrek nekt biologische status koeientuin

Het ontbreken van strooisel maakt dat de koeientuin in Groenlo niet biologisch is. Nederland heeft in Europa gevraagd voor deze innovatieve stal ontheffing aan te vragen, de Europese Commissie heeft dit afgewezen.

Strooiselgebrek+nekt+biologische+status+koeientuin
© Johan Wissink

Die commissie ziet in de huidige Europese verordening geen juridische grondslag om in dit geval een uitzondering op de biologische regels toe te staan, ook niet als proefstal, meldt staatssecretaris Van Dam in een brief aan de Tweede Kamer na kamervragem van Helma Lodders (VVD) en Dik-Faber (ChristenUnie).

Ook vindt de Europese Commissie dat een kunststofvloer zonder strooisel van stro of andere geschikte natuurlijke materialen niet in overeenstemming is met de biologische principes, zo stelt Van Dam. .

Wel zijn voorstellen gedaan om de verordening voor de biologische landbouw te herzien. De onderhandelingen hierover lopen momenteel. Mochten deze succesvol zijn, dan kan dit op zijn vroegst na 2019 ruimte geven.

Geen overleg Skal

Het biologische bedrijf in Groenlo dreigt daarop zijn Skal-licentie te verliezen. Van Dam benadrukt dat het hier niet om Skal-regels, maar om Europese regels gaat. Een overleg met Skal over dit probleem heeft daarom in zijn ogen geen effect.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer