Producten met keurmerk groeien harder dan gangbaar

De supermarkten hebben in de eerste helft van 2020 goede zaken gedaan. De omzetten stegen 9,6 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Opvallend: de omzetstijging van producten met een keurmerk lag met 15 procent nog hoger.

Producten+met+keurmerk+groeien+harder+dan+gangbaar
© Twan Wiermans

Dat meldt onderzoeksbureau IRI in de Monitor Keurmerken Retail. 'De verdere verduurzaming van de voedselverkopen binnen supermarkten zet dus door in deze uitzonderlijke tijden', concludeert het bureau.De omzetstijging in de eerste helft van 2020 in de supermarkten werd grotendeels veroorzaakt door de coronacrisis, waardoor er voor thuis meer werd besteed. Er is volgens IRI steeds meer aandacht voor de herkomst van voedsel. Consumenten kozen ook steeds vaker voor aankopen bij een speciaalzaak of rechtstreeks bij de boer.


Laag keurmerkaandeel

De hogere groei dan de algehele marktgroei is vooral te zien in productgroepen met een laag keurmerkaandeel. In de productgroepen met het hoogste aandeel keurmerken, zoals vis, eieren en vlees(waren), daalde het omzetaandeel juist iets.

'Een reden hiervan is dat aan de acute hogere vraag in supermarkten niet altijd voldaan kon worden via producten met een keurmerk', licht Maurits Steverink van IRI toe. 'Producten die bestemd waren voor foodservice werden ingezet in supermarkten. Binnen foodservice worden keurmerken echter nog nauwelijks benut.'De toename in het aandeel producten met een duurzaamheidskeurmerk was in de eerste helft van 2020 het beste zichtbaar in de productgroepen zuivel en AGF. Reguliere producten zonder keurmerk worden hier steeds meer vervangen door producten met keurmerk. Dat wordt de 'vervangingsstrategie' genoemd. Dat is volgens IRI de voornaamste reden van de groei van keurmerken Fair Trade, UTZ, PlanetProof en Rainforest.


Grootste keurmerken

Binnen het segment vis wordt met MSC en ASC ook een vervangingsstrategie ingezet. De grootste keurmerken groeien marktconform. Het gaat om de keurmerken Beter Leven en Biologisch.

Bij het opstellen van de Monitor werkt IRI samen met de verschillende partijen. Het gaat om ASC, Bionext, COV, MSC en Stichting Beter Leven keurmerk. In de Monitor Keurmerken Retail zijn de volgende keurmerken opgenomen: ASC, Beter Leven, Biologisch, Fair Trade/Max Havelaar, MSC, On the way to PlanetProof, Rainforest Alliance en UTZ voor alle supermarkten, behalve Aldi en Lidl.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer