Hoe+GroenLinks+bakzeil+haalde
Commentaar
© Dirk Hol

Hoe GroenLinks bakzeil haalde

GroenLinks en de PvdA haalden donderdag bij het stikstofdebat bakzeil. GroenLinks bedacht de afgelopen maanden zelf een complete alternatieve stikstofwet, bedoeld om een compromis te kunnen sluiten met minister Carola Schouten van LNV. De partij trok hierin samen op met de PvdA. De initiatiefwet kreeg verder alleen steun van de Partij voor de Dieren.

Het plan van de drie partijen hield een strengere reductienorm in die sneller moest worden ingevoerd. En daar ketste het plan ook op af, omdat deze partijen vooral oog hebben voor zo snel mogelijk natuurherstel. Ze vergeten dat sectoren toch echt tijd nodig hebben om te kunnen voldoen aan alle strenge eisen. Behalve een gedwongen krimp van de veestapel en verplichte opkoop van piekbelasters nabij Natura2000-gebieden, ontbrak een concreet programma. Enkel hoge doelen stellen zonder na te denken over hoe deze moeten worden bereikt, is simpelweg niet realistisch.

De stikstofwet van het kabinet is veel concreter. Schouten wist aan de vooravond van het debat een politiek akkoord te bereiken met de SGP, 50Plus en nota bene de SP. Onder het mom van 'beter een matige wet dan geen wet' stemde de SP in en gaf de andere linkse partijen het nakijken.

In de deal die Schouten sloot met de drie politieke partijen, is nogmaals bekrachtigd dat de 3.600 PAS-melders worden gelegaliseerd. Dat is een positief resultaat en stevig uitonderhandeld door het CDA, de VVD en de SGP. Het is zeer waardevol voor de duizenden boerengezinnen die al ruim anderhalf jaar leven met de hete adem van milieuactivist en beroepsaanklager Johan Vollenbroek in hun nek. Toch verbaast deze geste, omdat Schouten die toezegging al ruim een jaar geleden deed.

Enkel hoge doelen stellen is simpelweg niet realistisch

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Vollenbroek kondigde ook weer direct aan dat hij nieuwe procedures wil doorzetten. Het is de reden waarom Schouten van meet af aan de oplossingen voor de stikstofimpasse toch vooral erg juridisch heeft ingestoken. Hierdoor blijft de vraag of ze daarmee ook op de lange termijn het stikstofprobleem oplost.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 5°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
Meer weer