%27Nieuwe+balans+in+kosten+en+opbrengsten+nodig%27
Commentaar
© Dirk Hol

'Nieuwe balans in kosten en opbrengsten nodig'

54.000 euro is het gemiddelde inkomen van boeren- en tuindersgezinnen dit jaar. Dat becijferde Wageningen Economic Research. Het is circa een derde minder dan het 'goede' jaar 2019.

Over vrijwel de hele linie zagen boeren hun inkomen dit jaar dalen door de coronacrisis. De gevolgen van de recente lockdown zijn nog niet verrekend in de voorlopige inkomensramingen. Het zijn erg lage cijfers voor bedrijven die veel moeten investeren.

Het maakt de heftigheid van de protesten invoelbaar. Dat het water de meeste boeren aan de lippen staat, blijkt weer. Het is de belangrijkste reden waarom groepjes boeren recent protesteerden bij supermarkten. Ook in andere Europese landen trokken de boeren naar de winkels en distributiecentra.

Sommigen zien de oplossing in het keurmerk Farmer Friendly van Farmers Defence Force, met een fonds dat moet worden gevuld door de supermarkten. Uit dit fonds moeten boeren vervolgens een bonus betaald krijgen.

Boeren en tuinders moeten een reële prijs krijgen

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Het idee van een keurmerk voor boeren à la Fairtrade is op zich niet zo gek. Maar eisen dat supermarkten 3 procent van hun omzet storten in een fonds, is simpelweg niet realistisch. De marges van supermarkten liggen namelijk niet veel hoger dan het voorgestelde percentage voor de afdracht. Daar komt bij dat tenminste driekwart van de Nederlandse agrarische producten wordt geëxporteerd.


Het is goed dat de boeren hun magere positie in de voedselketen onder de aandacht brengen, maar een oplossing zal echt moeten worden gezocht in een nieuwe verdeling van de kosten en opbrengsten in de voedselketen. Hier zijn alle ketenpartijen bij nodig, plus de overheid. De gesprekken hierover zijn gaande en de onderhandelingen zijn opgestart.

De inzet is duidelijk: boeren en tuinders moeten een reële prijs krijgen die in relatie staat tot de vele investeringen die van hun worden gevraagd, opdat hun gemiddelde inkomen per jaar echt kan toenemen.

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer