Politiek+links+wil+transitie+in+onrealistisch+tempo
Commentaar
© Dirk Hol

Politiek links wil transitie in onrealistisch tempo

Deze week stond in het teken van de behandeling van de landbouwbegroting in de Tweede Kamer. Voor 2021 heeft het kabinet 2 miljard euro gereserveerd. Niet eerder is er zoveel geld uitgetrokken voor de agrarische sector.

Het ging over van alles wat de landbouw raakt behalve over de begroting zelf. De landbouwwoordvoerders gebruikten de politieke tweedaagse vooral om hun eigen standpunten naar voren te brengen. Het is immers de laatste begrotingsbehandeling van dit kabinet. Volgend jaar zitten we rond deze tijd in een nieuwe politieke werkelijkheid.

Een rode draad is wel te trekken uit het debat. Helder is dat iedereen van mening is dat het anders moet. Na decennia landbouw te hebben bedreven volgens de ideologie van Sicco Mansholt, moet het systeem om.

Het oude systeem dat Mansholt in de jaren zestig introduceerde voor de Europese landbouw, voldoet niet meer. Milieu- en dierenwelzijnseisen en gezondheid zijn nu belangrijke voorwaarden. Daar zijn alle politieke partijen het over eens.

Een systeem verander je simpelweg niet in een paar jaar

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Het grootste onderlinge verschil is het tempo waarin de transitie moet plaatsvinden. Een systeem dat vijftig jaar functioneerde en waar het hele huidige agrofoodcomplex op is gebaseerd, verander je simpelweg niet in een paar jaar. Daar gaat ten minste tien jaar overheen en misschien wel zelfs een hele generatie, voordat een transitie echt is voltooid.

Toch bleek deze week maar weer dat voor de linkse partijen de transitie niet snel en ver genoeg kan gaan. Zij overtreffen elkaar in de mate waarin de veestapel zou moeten krimpen. Ze pleiten ferm voor het afschaffen van complete dierlijke deelsectoren - lees de hele intensieve veehouderij.

Dat daarmee ook tegelijk 87.000 voltijds arbeidsplaatsen verdwijnen, goed voor 1,2 procent van de werkgelegenheid, wordt er niet bij verteld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
Meer weer